Jednodnevna obuka za poljoprivrednike

MA Izdvojena ZVORNIK

Jednodnevna obuka za poljoprivrednike

 

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u saradnji sa Gradskom upravom Zvornik organizovalo je u Zvorniku jednodnevnu obuku za zvorničke poljoprivrednike. Prezentovane su teme „Doprinosi – uslov za ostvarivanje podsticajnih mjera Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede“, „Mjere agrarne politike“ i „Agrotehnika kukuruza i pravilan izbor hibrida“.

Predavači su bili Goran Savić i Miladin Smiljanić iz Poreske uprave Područna jedinica Zvornik, Radinka Mićić, iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Dragiša Lopandić iz Instituta za kukuruz „Zemun polje“.

Mićićeva je istakla da je obuka redovna aktivnost resornog ministarstva, a da je cilj da se poljoprivrednicima prezentuju novosti iz Ministarstva poljoprivrede, primjena poreskih propisa u dijelu doprinosa, pravilnik o podsticajima za 2019. godinu, a dio predavanja odnosio se i na proizvodnju kukuruza.

Ona je podsjetila da je Pravilnik definasao da su obaveze poljoprivrednih proizođača da plaćaju naknadu za protivgradnu zaštitu i doprinose po osnovu upisa u registar poljoprivrednih gazdinstava, što je uslov za ostvarenje podsticaja.

– Značajan broj proizvođača je te svoje obaveze izmirivao, a to treba da rade i ostali koji žele da koriste mjere podsticaja – rekla je Mićićeva.

(GU Zvornik)