Zvornik imao “grinfild” investiciju vrijednu 9 miliona franaka: Novi investitori stižu iz zapadne Evrope

ZVORNIK

Zvornik imao “grinfild” investiciju vrijednu 9 miliona franaka: Novi investitori stižu iz zapadne Evrope

Grad Zvornik dobio je plaketu Područne privredne komore Bijeljina za razvoj komorskog sistema, ali i zbog činjenice da je jedna od rijetkih lokalnih zajednica gdje je izvoz mnogo veći od uvoza.

Uz to, Zvornik je prošle godine imao „grinfild“ investiciju vrijednu 9 miliona švajcarskih franaka u fabriku „Zeohem“, koja će ove godine da gradi još jedan pogon, dok su u toku razgovori sa tri kompanije iz zapadne Evrope o pokretanju proizvodnje u ovom gradu.

Gradonačelnik Zoran Stevanović kaže da je, za naše uslove, Zvornik izuzetno dobra privredna sredina.

– U posljednjih osam godina, kako smo izašli iz ekonomske recesije, mi bilježimo rast zaposlenih, odnosno od tog perioda imamo više od 2.500 novozaposalenih radnika. Tome su značajno doprinijjeli i uslovi koje mi dajemo privrednicima. Mislim da su rezultati našeg rada vidljivi i mjerljivi kada je u pitanju popravljanje poslovnog ambijenta i stvaranje ambijenta za dolazak novih investitora. Napravili smo veliku poslovnu zonu, svaki novi investitor dobija svog referenta koji mu je na usluzi 24 časa, ukoliko dođe do nekih barijera, a ove godine se navršava punih deset godina kako preduzetnicima izdajemo rješenje o otvaranju radnje za jedan dan, odnosno ako do 13 časova u toku toga dana podnesu zahtev, do 15 časova istog dana dobiju rješenje o radu – istakao je Stevanović i dodao da će samo rad na zapošljavanju zadržati ljude na ovim prostorima.

– Ako se ovdje ne bude stvarala proizvodnja, odnosno ako se ljudi ne budu zapošljavali nećemo uspjeti da ih zadržimo, odnosno sve druge priče i obećanja će pasti u vodu – istakao je Stevanović i najavio nova ulaganja u zvorničku privredu.

– Prošle godine imali smo prvi put jednu „grinfild“ investiciju iz neke od zemalja zapadne Evrope. To je kompanija „Zeohem“, a oni i ove godine najavljuju proširenje svojih kapaciteta, odnosno otvaranje još jednog proizvodnog pogona. Takođe, u pregovorima smo sa tri investitora iz zapadane Evrope o otvaranju proizvodnih pogona u našem gradu i mislim da je to doprinos stvaranju jedne, za ulagače, vrlo interesantne sredine, što je preduslov ostanka i opstanka na ovim prostorima – rekao je Stevanović i zahvalio se predstavnicima Područne privredne komore Bijeljina na uručenom priznanju.

Predsjednik Područne privredne komore Bijeljina Anto Gajić je posebno naglasio da je Zvornik jedan od gradova gde privredni subjekti imaju značajno veći izvoz od uvoza, kao i da Gradska uprava Zvornik i Područna privredna komora već dugo imaju jako dobru saradnju.

– Ovome je značajno doprinela „Alumina“ koja izvozi gotovo cijelu proizvodnju, ali i druge kompanije koje se bave izvozom – rekao je Gajić.

Nagrada za rezultate

U obrazloženju za dodjelu plakete, između ostalog navedeno je da je Zvornik prema pisanju „Fajnenšl tajmsa“ svrstan u top 10 mikrogradova u Evropi na osnovu operativnih troškova za pokretanje biznisa, da je sjedište nekih od najvećih izvoznika i brendova Republike Srpske i BiH, da je za unaprijeđenje poslovnog ambijenta formirana Poslovna zona „Jadar“, te da Gradska uprava obezbjeđuje investitotorima brzo i jednostavno dobijanje dozvola za gradnju, niže troškove poslovanja i pristup podsticajnim sredstvima.

(infobirac.net, srpskainfo.com)