Svjetsko prvenstvo somelijera – Predstavnik Srbije u polufinalu

SVIJET

Svjetsko prvenstvo somelijera

Predstavnik Srbije u polufinalu

 

Na svjetskom takmičenju somelijera (poznavalaca vina), održanom u Antverpenu u Belgiji, predstavnik Srbije Vuk Vuletić ušao je u polufinale.

Velika je čast naći se među 19 najboljih somelijera na svijetu. Svaki takmičar ima po 15 minuta na raspolaganju da samo na osnovu mirisa i ukusa onoga što je u čaši dâ najdetaljniju analizu vina: od aroma do sorte grožđa i zemlje iz koje vino dolazi.

 – Kakvo je to vino po mirisu, ukusu, kakve su to arome, da li je raskošno, da li je lagano, da li je puno, lepršavo. Na kraju da kaže da li to vino dolazi iz Francuske, Italije, Španije, koja je sorta grožđa, kakav je alkohol, ali i sve ostalo što slijedi, što je zaista izuzetno zahtjevno jer postoji preko 3.000 vinskih sorti na svijetu – kaže Vuk Vuletić.

Za Vuka je najteži dio testa bio pismeni dio sa izuzetno detaljnim i preciznim pitanjima, za koja kaže da je bilo potrebno navesti imena 14 sela koja imaju pravo da proizvode fortifidovano vino na Kipru.

 – To je mislim pitanje na koje ni kiparski takmičar nije znao odgovor – kaže Vuk.

Predstavnik Srbije, međutim, ostvario je jako dobar rezultat u prvom dijelu takmičenja, što ga je odveo direktno u polufinale, odnosno među 19 najboljih somelijera na svijetu.

 – Sama riječ da se radi o svjetskom prvenstvu znači da su tu najbolji od najboljih u svojim zemljama, sam krem de la krem ove profesije. Ući u prvih trideset od 66 je zaista veliki uspjeh, a tek u polufinale, odnosno 19 najboljih na svijetu – ističe Đurđa Katić iz Udruženja somelijera Srbije.

– Ovo je od velikog značaja ne samo za nas kao udruženje već i za gastronomiju, restoraterstvo i hotelijerstvo Srbije i Balkana, mogu da budem slobodan da to kažem jer smo pokazali da takmičar koji živi i radi u svojoj zemlji u svom restoranu može da pobijedi na balkanskom takmičenju i dođe u polufinale – napominje Dejan Živkovski, predsjednik Udruženja somelijera Srbije.

Svjetska takmičenja somelijera održavaju se od 1969. godine na svake tri godine.

 – Nivo neprekidno raste. Nema više malih zemalja. Kao i u fudbalu, sve više se širi znanje. Nacionalnost više ne igra ulogu. Ovde se uspostavlja i jako dobar odnos između takmičara – kaže Vilijem Vuters iz Belgijskog udruženja somelijera.

U Udruženju somelijera Srbije ističu da uspjeh Vuka Vuletića svrstava Srbiju među najbolje vinske zemlje na svijetu.

 (Izvor: rts.rs)