U Narodnoj biblioteci u Zvorniku održan seminar – „Digitalne usluge u bibliotekama“

ZVORNIK

U Narodnoj biblioteci u Zvorniku održan seminar

„Digitalne usluge u bibliotekama“

 

U Narodnoj biblioteci u Zvorniku danas je održan seminar na temu „Digitalne usluge u bibliotekama“ sa ciljem demistifikacije ovog procesa te ukazivanja na mogućnosti digitalizacije sadržaja i prenosa istih do krajnjih korisnika.

Mirko Marković, voditelj seminara, kaže da će biblioteke biti mjesta gdje se dobijaju digitalne informacije što je trend u cijelom svijetu.

 – Želimo da biblioteke i u najmanjim mjestima imaju digitalne informacije, od e-uprave, informacija koje ne mogu dobiti na drugim mjestima, do samih sadržaja biblioteka, a da opet budu dostupne svima. Posebno je važno što seminaru prisustvuju i radnici iz školskih biblioteka čime se zatvara krug u prenosu digitalne građe u svim bibliotekama – rekao je Marković.

Nega Stjepanović, direktorica Narodne biblioteke kaže da svaka biblioteka ima mogućnost da svoje zbirke digitalizuje i predstavi ih javnosti ne samo svog mjesta nego i široj javnosti.

 – Proces digitalizacije je poprilično mistifikovan, ali je ovo uvod u razbijanje predrasuda o digitalizaciji. Ujedno, ovo je primjer kako bibliotekari uz male troškove i dosta truda mogu da digitalizuju svoju građu, ali i da svim korisnicima prenesu znanja o korišćenju ove građe – navela je Stjepanović.

(infobirac.net)