RVI spremni na proteste ako se ne riješi stambeno zbrinjavanje i isplata invalidnina po zakonu

MA Izdvojena ZVORNIK

RVI spremni na proteste ako se ne riješi stambeno zbrinjavanje i isplate invalidnina po zakonu

 

Predstavnici Gradske organizacije ratnih vojnih invalida iz Zvornika zatražili su hitno rješavanje stambenog pitanja svih članova ove populacije, te isplatu invalidnina po porsječnoj neto plati u RS kako to zakon i predviđa jer će u suprotnom izaći na proteste u Banjaluci 18. aprila.

Dragislav Mijanović, predsjednik ove organizacije kaže da je Skupština organizacija ratnih vojnih invalida zatražila prvo institucionalno rješenje problema stambenog zbrinjavanja, te su uputili zahtjeve za razgovor predsjedniku RS, predsjedniku Vlade RS i resornom ministru.

 – Mi tražimo da se konačno donese uredba o stambenom zbrinjavanju ratnih vojnih invalida koji do sada nisu zbrinuti što nam je obećano prije pet godina, a nikada nije usvojeno. U Zvorniku još 35 invalida čeka na stambeno zbrinjavanje. Drugi zahtjev je isplata invalidnina po zakonu, odnosno da se one isplaćuju u visini prosječne neto plate u Srpskoj – rekao je Mijanović i dodao da su, ako im  se ne udovolji zahtjevima, spremni na proteste u parku Mladen Stojanović u Banjaluci 18. aprila, za koji, kažu, imaju podršku invalida iz Banjaluke i Gradiške.

Mijanović je posebno istakao da će se obratiti Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske da promijene uredbu zakona o legalizaciji objekata.

 – U Zvorniku je ukupno dodijeljeno 2.700 placeva na 12 lokacija, od kojih je 326 dodijeljeno ratnim vojnim invalidima, 200 porodicama palih boraca i oko 300 demobilisanim borcima, a samo 2 odsto ovih objekata je legalizovano. Mi tražimo pomoć za ove kategorije u procesu legalizacije kroz izmjene postojećeg zakona – naveo je Mijanović i podsjetio de se ovo mora hitno uraditi jer ratni vojni invalidi svoje beneficije ne prenose, nakon smrti, na članove porodice.

Mijanović je dodao da će iz Zvornika, sa autobuske stanice, biti organizovan autobus za Sokolac prilikom obilježavanja godišnjice egzodusa Srba iz Sarajeva.

(infobirac.net)