Ozbiljna ulaganja u proizvodnju organske maline u Zvorniku – Mijatović: Organska malina ima 30 odsto veću cijenu

MA Izdvojena ZVORNIK

Ozbiljna ulaganja u proizvodnju organske maline u Zvorniku

Mijatović: Organska malina ima 30 odsto veću cijenu

 

Proizvodnja organske maline mogla bi da dobije svoj puni zamah u Zvorniku gdje su već zasađene prve parcele, a sve je više kooperanata koji su spremni da se bave uzgojem ove maline. Prednosti u proizvodnji organske maline su višestruke, pogotovu zbog osiguranog plasmana, odnosno tržišta, ali i zbog činjenice da je ona najmanje za 30 odsto više plaćena od konvencionalne maline.

Firma „Smrčak“ iz Zvornika, koja je kao regionalni lider ušla u projekat proizvodnje organske maline sa ciljem organizovanja kooperantske mreže, prošle godine je izvezla 40 tona organske maline, a ove godine su u planu da izvezu 80 tona ovog proizvoda. Istovremeno, oni su zasadili pet hektara organske maline, odakle su prošle godine već ubirali prve plodove. Ističu da mnogi i ne znaju šta je organska proizvodnja i zato se u nju i ne uključuju.

 – Mnogi misle da je organska proizvodnja samo ono što se nalazi u prirodi, što je nepristupačno, što ne daje puno plodova, a time i zarade. Stoga smo riješili da oformimo svoj zasad maline i pokažemo svima da to nije ništa teško i nedostižno. Organska malina podrazumijeva proizvodnju na isti način kao i konvencionalnu malinu, ali bez pesticida i vještačkih đubriva. Zato se koriste prirodne sirovine, odnosno stajsko đubrivo, te kopriva, bijeli luk, ljuta paprika, gavez i drugo – kaže Miladin Mijatović, vlasnik firme, i dodaje da imaju dogovor sa 19 kooperanata o proizvodnji maline.

 – Kada smo potencijalnim kooperantima pokazali naš zasad na kome smo imali prošle godine oko 1.100 kilograma po dunumu roda, iako je to bila jedna od najlošijih godina za proizvodnju, svi su rekli da su organske maline, koje inače imaju manji rod od konvencionalnih, istog kvaliteta i roda kao kod njih. Odmah smo dobili zahtjev njih 60 da pređu na prozivodnju ove maline, ali smo prihvatili samo njih 19 jer smo se vodili činjenicom da to moraju biti ljudi koji će poštovati pravila uzgoja, odnosno da neće, kada mi odemo, da prihrane maline ureom ili nekim drugim vještačkim đubrivima i ugroze cijeli proces proizvodnje, distribucije i prodaje, ali i time da li su ti kooperanti spremni da se dugoročno bave ovim poslom – navodi Mijatović.

On je dodao da su organske maline skuplje u prosjeku za 30 odsto od standardnih, ali su ih oni prošle godine plaćali za 100 odsto više.

 – Prošla godina je bila sušna i jako loša za uzgoj maline te smo kilogram organske maline plaćali po 2,80 KM, a ove godine očekujemo da će cijena najmanje biti 3 KM – navodi Mijatović i dodaje da su se zbog vremenskih nepogoda odlučili za razvoj proizvodnje koju mogu kontrolisati, odnosno navodnjavati kada je suša i zaštiti kada je u pitanju grad.

Prema njegovim riječima, četvoročlana porodica sa dva dunuma organskih malina, za manje od četiri mjeseca rada, može najmanje da zaradi između 6.000 i 7.000 KM.

U edukaciju uključeno i resorno ministarstvo

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i ove godine će da nastaviti podržava organsku proizvodnju hrane i njenu  sertifikaciju. To je potvrđeno i na posljednjem savjetovanju za poljoprivrednike u Zvorniku koji su zainteresovani za proizvodnju organskih proizvoda, odnosno maline. Prema podacima koji su tada iznijeti oko 50 poljoprivrednika iz RS organizovano se bavi proizvodnjom organske hrane.

Proizvode i organsku šljivu

U firmi „Smrčak“ je prošle godine počeo uzgoj organske šljive, podigli su zasad oraha, a planiraju i proizvodnju lješnika. Plan je da se pređe i na povrće, odnosno da se proizvode organska mrkva, crni i bijeli luk, koji su veoma traženi na tržištu. Svi njihovi proizvodi se izvoze, a 96 odsto tih proizvoda su organski.

(infobirac.net)