Šekovići: Sjećanje na elitnu jedinicu MUP-a Srpske – Prikazan dokumentarni film o Zgembi i Stuparu

ŠEKOVIĆI

Šekovići: Sjećanje na elitnu jedinicu MUP-a Srpske

Prikazan dokumentarni film o Zgembi i Stuparu

 

Služenjem parastosa i polaganjem cvijeća na spomen obilježju i spomen sobi u Šekovićima obilježeno je 26 godina od osnivanja Drugog odreda Specijalne brigade policije MUP -a Republike Srpske. Ovo je bila jedna od elitnih jedinica Specijalne brigade policije, u čijim redovima je poginuo 21 pripadnik, a preko 150 ranjeno. Nakon rata iz ovog odreda veliki broj njih je bio suočen sa montiranim procesima pred Sudom i Tužilaštvom BiH.

Drugi odred Specijalne brigade policije MUP-a Srpske formiran je 10. marta 1993. godine u Šekovićima i prošao je sva ratišta širom Srpske, ali za mnoge pripadnike ove jedinice od 2005. godine počinje golgota i stalni pritisak Suda i Tužilaštva BiH.

– Pred sudovima je procesuirano 15 ljudi, od toga je sedam osuđeno na osnovu lažnih svjedočenja svjedoka koji su ušli u nagodbu i kroz tu nagodbu sebi su stvorili neke alibije a druge ljude su „uvalili“ lažno svjedočeći – navodi Miloš Stupar, ratni komandant Drugog odreda specijalne policije Šekovići.

Ratni drugovi danas se sa pijetetom sjećaju svojih saboraca koji su dali život u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

– Pored toga što se sjećamo mrtvih, njegujemo tradiciju na značajne datume formiranja jedinica i prisjećamo se njihovog ratnog puta, ali i njihove uloge u poslijeratnom periodu – ističe Ljubomir Borovčanin, zamjenik komandanta Specijalne brigade policije.

Rajko Žugić, pripadnik Drugog odreda, kaže da je nijedna žrtva nije bila uzaludna za život u slobodi u Republici Srpskoj.

Drugi odred Specijalne policije Šekovići dao je izuzetan doprinos u odbrani slobode srpskog naroda, ne samo na ovim prostorima nego širom Srpske.

– Ovo je prostor sa malim brojem stanovnika i trebalo je na tako jednoj maloj, oskudnoj mobilizacijskoj osnovi formirati jedinicu takvih junaka, a ovo je zaista odred junaka – ističe Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

Na svečanoj akademiji prikazan je dokumentarni film „Heroji tu pored nas“, autora Ljubiše Milutinovića. Ovo je priča o dva pripadnika odreda, Milošu Stuparu i Zoranu Tomiću Zgembi, koji su poslije rata doživjeli pravu golgotu i progon, rekao je autor.

– Sama činjenica da je Miloš Stupar proveo četiri godine i sedam mjeseci u istražnom zatvoru i da je u prvostepenom postupku osuđen ne 40 godina, te da je Zoran Tomić proveo tri godine i šest mjeseci u istražnom zatvoru i osuđen na 32 godine zatvora, dok su u drugostepenom postupku obojica oslobođeni, govori kolika je učinjena ljudska nepravda prema njima – kaže Milutinović.

Autor se nada da će u narednom periodu ovaj film biti prikazan i u drugim gradovima kao i TV stanicama u Srpskoj i regionu.

(Izvor: rtrs.tv)