Jedan od najboljih zvorničkih sportista svih vremena ne može bez košarke

KOŠARKA

Jedan od najboljih zvorničkih sportista svih vremena ne može bez košarke

 

Košrakaš Marko Šćekić, jedan od najuspješnijih sportista Zvornika svih vremana, iako u 38-oj godini života, ne može bez sporta koji ga je proslavio. Iako zvanično nije okačio patike o klin, nagovijestio je da prestaje sa aktivnim igranjem i da se posvećuje trenerskom pozivu. Tako je zapravo i bilo i on je postavljen za pomoćnog trenera u ekipi banjalučkog Borca.

Međutim nije mogao, a da ponovo ne zaigra i pomogne ekipi kluba u kome se afirmisao da se vrati na staze stare slave.

 – Više od tri godine, nisam aktivno igrao, već sam rekreativno održavao formu. Želja za takmičenjem je presudila i prihvatio sam prijedlog da zaigram za Borac, što se ostavrilo baš na utakmci sa ekipom Drina Princip iz Zvornika. Sudbina je valjda htjela da ponovo zaigram protiv ekipe iz rodnog grada, koja se nekada zvala samo Drina i gdje sam napravio prve košarkaške korake. Zadovoljan sam svojom igrom jer sam za 23 minita postigao sedam koševa, imao deset skokova i četiri asistenice – kaže Šćekić.

Planira da igra do karaja sezone, da sa Borcem osvoji prvenstvo Republike Srpske i da se vrati u Premijer ligu BiH, a onda da se vrati trenerskom pozivu.

Šćekić je prvo trenirao odbojku u zvorničkoj Drini, gdje ga je odvela sestra Milijana, a od petaneste godine prelazi u košarkaški klub i stvara veoma uspješnu karijeru.

Ljubitelji košarka u Zvorniku sećaju se januara 1998. godine kada je juniorska ekipa Drine osvojila prvnstvo Republike Srpske, a u prvoj petorci su igrali Marko Češkić, Goran Ikonić, Goran Kovačević, Branko Erić i Bojan Došić. Sa klupe je ekipu vodio Zoran Vasilić.

Tako kvalitetan igrač nije se dugo mogao zadržati u ekipi Drine. Odmah ga je uzeo Borac iz Banja Luke, a onda slijede Vojvodina iz Novog Sada, gdje je igrao Jadransku, sada ABA ligu. Ređaju se evropske ekipe Turov iz Poljske, Brose Basket iz Oldenbuga u Njemačkoj u kojem je igrao Evroligu, zatim Kantu i Vareze iz Italije, Budućnost iz Podgorice, pa povratak u Borac.

– Od mnoštva evroligaških utakmica u sjećanju će mi ostati utakmice sa Olimpijakosm iz Grčke i nadmetanje sa Printezisom i ostalim asovima ovog kluba – kaže Marko.

Igrao je i za reprezentaciju Srbije na Mediteranskim igrama u Izmiru 2005. godine.

D.Gajić