Rusi iskopali jedinstveni 100-karatni DIJAMANT (FOTO)

SVIJET


Rusi iskopali jedinstveni 100-karatni DIJAMANT (FOTO)

 

Svjetski lider u rudarstvu dijamanata iz Rusije, Alrosa, je na svom nalazištu u sjeveroistočnom regionu Jakutije iskopao dijamant vrhunskog kvaliteta.

Dijamant od skoro 100 karata je drugi najveći dragulj ikada pronađen u tom nalazištu. Dijamant, koji ima oktaedarski oblik, pronađen je 17. februara.

Nedavno otkriće dokazuje da rudnik dijamanata u Jakutiji, koji je najveći investicioni projekat Alrose, ima veliki potencijal, navodi kompanija.

View image on Twitter
ALROSA@ALROSA_official
 

’s new deposit Verkhne-Munskoye gives new large gem-quality diamond. It weighs 98.8 carats: http://eng.alrosa.ru/alrosas-verkhne-munskoye-deposit-gives-new-large-gem-quality-diamond/ 

– Ovo je drugi veliki pronalazak od oktobra prošle godine. To nam omogućava da govorimo o velikom potencijalu ležišta Verkhne-Munskoie – navodi se u saopštenju proizvođača dijamanata.

Prvi veliki dragulj od 51,49 karata, iskopan je u objektu Verkhne-Munskoie prošle godine, ubrzo nakon zvaničnog lansiranja 31. oktobra.

Tada je Alrosa obećala da će uložiti 60 milijardi rubalja (910 miliona dolara) u projekat do 2042. godine, a očekuje se da će rudnik dati oko 1,8 miliona karata dijamanata godišnje.

(Izvor: srpskainfo.com)