Nakon posjete zvorničkih srednjoškolaca Portugalu – Dogovorena saradnja na projektima, slijedi bratimljenje gradova

ZVORNIK

Nakon posjete zvorničkih srednjoškolaca Portugalu – Dogovorena saradnja na projektima, slijedi bratimljenje gradova

 

Učenici i profesori SŠC „Petar Kočić“ te predstavnik Gradske uprave iz Zvornika, koji su nedavno boravili u studijskoj, uzvratnoj posjeti Barselosu, u Portugalu, dogovorili su aktivnosti na zajedničkoj realizaciji projekata, nakon čega bi trebalo da uslijedi bratimljenje ova dva grada. Po riječima direktorice škole Biljane Pisić, prvi pojekti i saradnja gradova i škola trebali bi biti realizovani preko škole iz Sežane u Sloveniji koja je već godinama zajednički partner sa obje ove ustanove, odnosno grada.

 – Naši prijatelji iz Srednje škole „Srečko Kosovel“ iz Sežane su nas i upoznali sa kolegama iz Portugala nakon čega su oni bili naši gosti u maju prošle godine. Tokom naše posjete imali smo prijem u gradskoj upravi u Barselosu gdje nas je primila zamjenica gradonačelnika ta sa predstavnikom naše lokalne uprave razmijenila poklone i razgovarala o saradnji. Oni su izrazili želju za što bržim uspostavljanjem saradnje koja bi bila potvrđena bratimljenjem dva grada. Prije toga, oni smatraju da bi trebali zajedno da realizujemo neke projekte, a koji će biti vezani za saradnju sa Sežanom iz Slovenije, sa čijom školom i gradom i mi i Barselos već sarađujemo  – istakla je Pisić i dodala da će od naredne godine i srednje škole iz BiH, preko projekta „Erazmus Plus“, moći da, zajedno sa školama iz EU, ulaze u projekte i koriste predpristupne fondove EU.

 – Mi smo zaista bili lijepo dočekani u Barselosu, gdje smo uspostavili jednu prijateljsku saradnju što će puno značiti u daljim koracima koji vode ka zajedničkim projektima – smatra Pisić.

Ona je dodala da je u Barselos putovalo deset učenika i pet profesora.

 – Bez obzira na naša očekivanja njihov prijem je to prevazišao jer su se trudili da budu savršeni domaćini. Imali smo organizovane izlete do njihovih najpoznatiji turističkih destinacija, odnosno do svih mjesta koja bi mogla poslužiti kao turistička destinacija. Učenici su boravili kod svojih vršnjaka te su oni imali i dodatne fakultativne izlete sa porodicama i djecom kod kojih su bili. Njihova srednja škola je drugačija od naše, počinje sa 12 godina, ali su se domaćini potrudili da našu djecu dočekaju njihovi vršnjaci što pokazuje da su o svemu brinuli – istakla je Pisić i dodala da to potvrđuje i podatak da je tokom njihove petodnevne posjete program rada i upoznavanja sa Portugalom bio u potpunosti popunjen te da nisu imali mnogo slobodnog vremena.

Učenici se družili i obišli Porto, Bragu…

Osim što su imali priliku za druženje sa vršnjacima iz Portugala te posjetu njihovoj školi učenici iz Zvornika imali su organizovano turističko razgledanje Porta, Brage, Barselosa te odlazak na Atlanski okean.

(Srpskainfo.com, infobirac.net)