U Zvorniku potražnja za stanovima sve veća – Kvadrat u prosjeku od 1.400 do 1.500 KM

MA Izdvojena ZVORNIK

U Zvorniku potražnja za stanovima sve veća – Kvadrat u prosjeku od 1.400 do 1.500 KM

 

Prema podacima Odjeljenja za urbanizam u Zvorniku su, u ovoj godini, dosad podnijeti zahtjevi za izgradnju oko 15.000 kvadrata stambenog i poslovnog prostora što je značajno povećenje u odnosu na raniji period. Istovremeno cijena kvadrata stana, u odnosu na prošlu godinu, je porasla u prosjeku za oko 250 KM, a razlozi koji su doveli do toga su skupe lokacije i nedostatak radne snage.

U glavnoj zvorničkoj ulici trenutno se radi jedan stambeno-poslovni objekat, a spremaju se, ili su izdate, dozvole za gradnju još tri stambene zgrade.

 – Pored glavne ulice, preko puta pošte, gdje se već pravi jedna zgrada, stambeno-poslovni objekti će se raditi u ulici Braće Jugovića, potom u B-blokovima i ulici Srpskih junaka, iznad gradskog spomenika. To su uglavnom stambeni objekti, koji u prizemlju imaju poslovne prostore – rekao nam je Boško Kojić, načelnik Odjeljenja za urbanizam.

On je dodao da je cijena kvadrata stana u Zvorniku u posljednjih šest mjeseci porasla i da se kod svih investitora sada ona kreće između 1.400 KM i 1.500 KM, dok su početkom i sredinom prošle godine stanovi prodavani po cijeni od oko 1.200 KM po kvadratu.

 – Prema našim podacima, nakon razgovora sa investitorima, nema problema sa prodajom stanova, odnosno potražnja je jako velika. Zato i ne čudi da se ove godine, prema gruboj procjeni, očekuje izgradnja najmanje 15.000 kvadrata stambeno-poslovnog prostora – istakao je Kojić.

Dušan Stefanović iz firme „Hidrokom“ kaže da je do povećanja cijena kvadrata stana došlo zbog skupih lokacija i radne snage.

 – U Zvorniku svi žele stanove u što je moguće užoj gradskoj zoni, a više nema pogodnih lokacija te je obezbjeđivanje same lokacije jako skupo. Uglavnom su to porodične kuće, ali su vlasnici svjesni situacije da je lokacija sve manje te je obezbjeđivanje mjesta za gradnju zgrade stoga skuplje nego ranije. Sa druge strane, zbog odlaska radne snage u inostranstvo cijene njihovih usluga nisu više kao ranije, već su značajno poskupjele. To se, naravno, na kraju odrazilo na konačnu cijenu kvadrata stana – kaže Stefanović.

Ovo su potvrdili i drugi investitori koji dodaju da su građevinski radnici svjesni da je teško naći kvalitetnu radnu snagu te su podigli cijene rada, a ako žele da ih zadrže, investitori onda moraju da pristanu na njihove uslove, odnosno cijenu po kojoj sada rade. 

Stefanović kaže da trenutno radi projektnu dokumentaciju za novu stambenu zgradu u ulici Braće Jugovića. On je dodao da je u zgradi koju su završili prošle godine u B-blokovima prodao sve stanove.

 – Stanove kupuju mladi bračni parovi iz Zvornika, ali klijenata ima i iz okolnih opština, Osmaka, Šekovića, Vlasenice, Milića kojima je Zvornik centar regije. To su ljudi koji dobiju posao u Zvorniku i onda se ovdje presele, potom roditelji čija djeca ovde idu u srednju školu, fakultet i drugi – naveo je Stefanović.

Atraktivno više lokacija

Kako smo nezvanično saznali, pored ove četiri stambene zgrade za koje su izdate, ili su u procesu izdavanja, dozvole za gradnju, u narednih nekoliko mjeseci očekuje se podnošenje zahtjeva za još tri zgrade, a među njima i jedna u naselju Fetija, na uzvišenju iznad glavne ulice. Pored nje potencijalne lokacije za gradnju još dvije zgrade su kod buvlje pijace i autobuske stanice.

(infobirac.net)