Do juna u Srebrenici savremeni tehnološki centar za usavršavanje mladih

SREBRENICA

Do juna u Srebrenici savremeni tehnološki centar za usavršavanje mladih

Načelnik Srebrenice imao je danas sastanak sa profesorom univerziteta u Melburnu i osnivačem „BH Futures Foundation“ Edhemom Čustovićem kada se razgovaralo o otvaranju savremenog tehnološkog centra za stručno usavršavanje mladih.

Centar za usavršavanje obuhvatio bi oblasti mašinstva, elektronike, energetike, informatike i drugih tehničkih oblasti, a opština Srebrenica će za te potrebe obezbijediti adekvatan prostor dok će fondacija dovesti stručnjake za rad.

 – Prihvatili smo ideju doktora Čustovića i fondacije koju je formirao. Obezbijedićemo prostor za otvaranje tehnološkog centra koji treba da omogući edukaciju mladih i rad sa novim tehnologijama, ali i doprinese unapređenju rada naše novoformirane Direkcije za razvoj Srebrenice – rekao je Grujičić i dodao da je usavšravanje mladih kao i zadržavanje na ovim prostorima primaran cilj.

Fondacija je nastala 2015. sa ciljem podrške studentima koji studiraju na fakultetima iz oblasti inžinjeringa, proizvodnje, računarskih nauka ili informacionih tehnologija, a koji su slabijeg imovinskog stanja i nisu u mogućnosti da priušte sebi obrazovanje i usavršavanje.

 – Želimo da stvorimo uslove da osposobljavamo mlade kako bi to znanje koristili za povezivanje sa velikim brojem stručnjaka iz BiH i bivše Jugoslavije koji žive i rade u raznim dijelovima svijeta i da oni prenose to znanje na mlade u ovom centru, a da ga oni primjenjuju pri radu i tako obezbjeđuju egzistenciju i svojim radom doprinose razvoju ove opštine i regiona, a ne da samo čekaju pomoć i koriste gotovinska sredstva iz dijaspore – pojašnjava Čustović.

On kaže da je plan da se centar otvori do juna ove godine i da će biti povezan sa sličnim centrima širom svijeta.

Čustović je već sa stipendistima svoje fondacije boravio u Srebrenici krajem prošle godine gdje je više od deset mladih srednjoškolaca i studenata iz čitave zemlje govorilo o svojim iskustvima sa ovom fondacijom za mlade iz Srebrenice.

(Izvor: esrebrenica)