Dobra kruška, iako je ispod nje NATO bomba

SVIJET

Dobra kruška, iako je ispod nje NATO bomba

Nedaleko od centra Beograda, u Prijedorskoj ulici na Zvezdari, nekada su se nalazili vojni magacini, koji su za vrijeme Nato bombardovanja bili česta meta bombi, a jedna od njih ostala je neeksplodirana i već 20 godina, tvrde stanari te ulice, „leži“ ispod jedne kruške.

Na samo nekoliko koraka od mjesta njenog pada su kuće i počinje naselje, a kako je živjeti pored bombe priča stanarka Prijedorske broj 1, Nada Prodanović i najprije kratko kaže: „Bez straha“ – jer su na bombu već navikli.

 – Ovdje smo se doselili dvije godine poslije Nato bombardovanja, nismo bili tu kada je bomba pala. Komšije su nam pričale da su predveče svi bježali odavde i odlazili u skloništa, a kada su se ujutru vraćali zaticali su polurazrušene kuće – objašnjava Nada.

Prema njenim riječima, za bombu su znali od prvog dana stanovanja u Prijedorskoj, a s obzirom na to da su u to vrijeme došli s Kosova, njima neaktivirana bomba nije predstavljala najveći problem.

Nada je ekipu Tanjuga povela do mjesta gdje se nagađa da je bomba pala i navodi da je bomba prije pada okrznula obližnju kuću i da se danas nalazi, kako je čula, 30 metara ispod zemlje.

Zbog straha od neaktivirane bombe, to parče zemlje je zapušteno, obraslo u rastinje, a od njega napravljena deponija.

Kuća za koju se smatra da je pogodila bomba, puna je starih i iskorišćenih dušeka, stolica, jastuka i ostalog otpada i smeća koje su, navodi Nada, izbacili stanari iz okolnih zgrada.

U kući je, kako su joj pričali, stanovala porodica, koja je srećom bila u nekom skloništu kada je bomba „zakačila“ njihov dom, a prema Nadinim saznanjima oni su se poslije bombardovanja odselili na Novi Beograd, gdje su navodno dobili stan u zamjenu za tu kuću.

Nema upozorenja o eventualnoj opasnosti

Ne zna se tačno gdje se bomba nalazi, jer mjesto nije obilježeno i tabla sa upozorenjem ne postoji, ali Nada se prisjeća da su oznake koje su upozoravale da je bomba u tom dijelu naselja nekada bile postavljane.

„Nije pala ispod kuće, moguće da je pala ispod kruške, ne znam gdje je tačno, možda baš ovdje ispod nas“, našalila se Nada.

A ukusniju, krupniju i slađu krušku od ove, koja, sticajem okolnosti, donosi plodove nad neaktiviranom Nato bombom, kaže da nigdje nije probala i kroz šalu dodaje da je možda baš tako ukusna zato što je „obogaćena“.

(Izvor: rts.rs, tanjug.rs)