Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH – Vrijeme je da Srbin povratnik bude potpredsjednik Federacije

REGIJA BIRAČ REGION ZVORNIK

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH

Vrijeme je da Srbin povratnik bude potpredsjednik Federacije

Nakon što je oko 550.000 Srba sa teritorije Federacije BiH usljed ratnih dešavanja moralo da napusti svoje kuće, a sada na teritoriji FBiH živi samo 56.000 Srba, tražimo od političkih partija u oba entiteta da se usaglase, te da se prvi put na mjesto potpredsjednika Federacije BiH izabere Srbin, povratnik, saopštili su iz Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH.

  – U Republici Srpskoj je već 15 godina jedan potpredsjednik iz reda Bošnjaka povratnika te jedan potpredsjednik iz reda Hrvata povratnika. Red bi bio da prvi put Srbi povratnici daju potpredsjednika Federacije. Mnogo je Srba povratnika u Hercegovini, u Livanjsko-drvarskom kantonu, u Unsko-sanskom i u drugim kantonima širom Federacije BiH koji su mnogo doprinijeli opstanku i ostanku srpske zajednice, a koji su takođe i poštovani i cijenjeni od svojih komšija Bošnjaka i Hrvata – stoji u saopštenju u kome se dodaje da su, nažalost, prilikom dosadašnjih formiranja vlada u Kantonu Sarajevo, Unsko-sanskom, Posavskom kantonu i drugima ingorisana prava srpske zajednice u tim područjima.

  – Zbog toga ovim putem od političkih partija u Bosni i Hercegovini tražimo da se dogovore oko izbora potpredsjednika Federacije iz reda srpske povratničke zajednice. Taj izbor bi Srbima u Federaciji dao vjeru u život i ostanak – zaključuje se u saopštenju Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH.

(infobirac.net)