Završeni „Dani Marka Markovića“ – Lompar: Kosovska tradicija sržno mjesto duhovne vertikale srpskog naroda

MA Izdvojena ZVORNIK

Završeni „Dani Marka Markovića“

Lompar: Kosovska tradicija sržno mjesto duhovne vertikale srpskog naroda

Predavanjem istoričara književnosti Mila Lompara na temu „Srpski kulturni obrazac nekad i danas“ večeras je u Narodnoj biblioteci u Zvorniku završena kulturna manifestacija „Dani Marka Markovića“, koja je organizovana po prvi put. Profesor Lompar je ovim povodom istakao da se tema srpskog kulturnog obrasca pojavila u savremenoj svijesti kod Slobodana Jovanovića, a ovo pitanje u vrijeme postjugoslovenskog perioda dobija na značaju jer srpski narod danas živi u različitim državama.

 – Upravo zbog činjenice da živimo u nekoliko država, pitanje srpskog kulturnog obrasca se nameće kao pitanje integralne svijesti koja bi trebala da određuje sve one koji se osjećaju kao pripadnici srpskog naroda. U srpski kulturni obrazac ulaze različiti sadržaji iz različtih vremena, a ima ih ukupno pet. Na prvom mjestu je svetosavska tradicija koja ima važnu ulogu u oblikovanju duhovne i kulturne tradicije našeg naroda. Potom slijedi kosovksa tradicija kao sržno mjesto čitave duhovne vertikale srpskog naroda, a na trećem mjestu su seobe, odnosno duboko pomjeranje naroda sa juga na sjever i sa istoka na zapad što nas je obilježilo u savremenom dobu. Četvrta je doba sekularizma sa ličnostima poput Dositeja i Vuka i integralnom ličnošću koja spaja ove epohe, a to je Njegoš. To je vrijeme kada se ide u stvaranje nacionalnih država i stvaranje moderne srpske nacije. Peta je još uvijek nerasvijetljena usljed jugoslovenskog iskustva, naročito titoističkog perioda, a to je iskustvo genocida koji se desio nad srpskim narodom u dvadesetom vijeku, kao sistematski oblik istrebljivanja, koji je odredio sudbinu našeg naroda kome je perijetio fizički nestanak, a što kultura nije iznutra promislila, artikulisala, osvijestila na pravi način kao kod jermenskog i jevrejskog naroda – rekao je Lompar i dodao da se ovi elementi šire dalje u različitim oblastima duhovnih disciplina.

Tokom manifestacije „Dani Marka Markovića“ održana je promocija knjige Vlade Arsiće „Neviđena Srbija“ te javna tribina o životu i djelu ovog pisca koji je rođeni Zvorničanin.

(infobirac.net)