„Štafeta zdravlja“ iz škole „Sveti Sava“ stigla u školu „Desanka Maksimović“

MA Izdvojena ZVORNIK

„Štafeta zdravlja“ iz škole „Sveti Sava“ stigla u školu „Desanka Maksimović“

Učenici OŠ „Sveti Sava“ u petak su predali „štafetu zdravlja“ učenicima OŠ „Desanka Maksimović“ Čelopek.
“Štafeta” koja je sastavljena od sportskih rekvizita i voća, kao simbola zdravlja, osmišljena je u okviru Projekta “Smanjivanje faktora zdravstvenih rizika” – Dio B (za Republiku Srpsku). U toku godine ona će obilaziti sve zvorničke osnovne škole sa ciljem promocije zdravih stilova života.


„Štafeta“ je u zvorničkoj školi bila izložena dva mjeseca u holu školskog objekta u kojem nastavu pohađaju učenici od prvog do petog razreda. Učiteljice su objasnile šta ona znači i šta se njome promoviše.
Direktor Radomir Petrović istakao je da su u školi „Sveti Sava“ osmislili akciju pod nazivom „naša užina“ koja pokazuje izuzetne rezultate.
– Akcija je osmišljena na način da djeca od prvog do petog razreda, njih oko 750 u našoj školi, pokušaju da iz svoje užine izbace gazirane sokove i nezdrave grickalice, najbolje tako što će užinu poneti od kuće, a za piće koristiti samo čistu vodu ili domaće sokove. Napravili smo tabelu gdje smo namirnice razvrstali u tri kategorije, zdrava hrana donesena od kuće se obilježava zelenim kružićima, a u ostale dvije kategorije žutim, odnosno crvenim kružićima za najmanje zdravu hranu. Odjeljenje koje na kraju mjeseca ima najmanje crvenih kružića je pobjednik i dobija nagradu od škole. Uspjeli smo da razvijemo kod djece takmičarski duh i brojni su primjeri gdje oni od svojih roditelja zahtijevaju da im spremaju užinu, što je i bio naš cilj – rekao je Petrović.


Ovu akciju kojom se podiže svijest kod djece o zdravom načinu ishrane prihvatila je i škola u Čelopeku i „štafeta“ je predata upravo odjeljenju 41, učiteljice Draženke Lalović, koje je pobijedilo u prošlom mjesecu.
Prilikom dolaska „štafete zdravlja“ u školu u Čelopeku učenici odjeljenja 41 izveli su prigodan program sa porukama koje promovišu zdravlje, a drugari iz zvorničke škole posluženi su voćem.


„Štafeta“ će u Čelopeku biti mjesec dana, a potom će biti predata sljedećoj školi.

(infobirac.net)