Projekat „Džudo u škole“ – Pavlović: Ideja da džudo postane nastavni predmet

MA Izdvojena ZVORNIK

Projekat „Džudo u škole“

Pavlović: Ideja da džudo postane nastavni predmet

Prema istraživanju UNESKO-a jedan od najboljih sportova za razvoj djece (od 4 do 21 godine) je džudo, što je bio osnovni razlog pokretanja projekta „Džudo u škole“, kako u Zvorniku tako i drugim gradovima Republike Srpske i BiH, rekao nam je Ognjen Pavlović, predsjednik Džudo saveza Republike Srpske. On je istakao da je krajnji cilj da se džudo uvrsti, kao jedan od predmeta, u nastavni proces.

 – Ideja za projekat se javila prošle godine, po uzoru na zemlje koje su ranije krenule u njegovu realizaciju, a na kraju su uspjeli da džudo uvrste u škole kao redovan školski predmet. I naša zamisao je da se u narednim godinama džudo postepeno uvodi u sve škole u RS i BiH i da na kraju bude i redovan školski predmet – kaže Pavlović i dodaje da su koristi višestruke kako za klubove tako i za porodicu i širu društvenu zajednicu.

 – Za klubove će to značiti da veliki broj djece trenira ovaj sport, a iz velike baze sportista postoji veća šansa da ćemo imati velike šampione. Rezultat za djecu i njihove roditelje je da će potpuno besplatno imati mogućnost bavljenja džudom kao najboljim sportom za djecu i mlade od 4 do 21 godine, što je pokazalo istraživanje UNESKO-a – ističe Pavlović i dodaje da se ovaj projekat trenutno realizuje u 20 škola u BiH, od čega u 8 ustanova u Republici Srpskoj.

Pored Zvornika projekat se realizuje u Trebinju, Istočnom Sarajevu (2 škole), Bijeljini, Banjoj Luci (2 škole) i Prijedoru.

 – U svakoj školi radi po jedan trener – instruktor, profesor fizičke kulture i nosilac majstorskog pojasa. „Džudo u škole“ je projekat kojim se ostvaruje jedan od četiri ključna cilja Saveza u narednom periodu, a to je kvantitet iz koga proizlazi kvalitet. U naredenim godinama ćemo povećavati broj škola, a samim tim znatno povećavati i masovnost džudo sporta kod nas, što će na kraju rezultirati uvođenjem džudoa u redovni školski program – naveo je Pavlović i dodao da je ovaj projekat bio inicijalan za uvođenje džudoa, od ove godine, u program Malih olimpijskih igara.

Džudo klub „Srpski Soko“ je u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Zvorniku započeo projekat „Džudo u škole“ u petak, 1.2.2019. godine. Treninzi će se održavati u dva termina od 11 h i 12 h. Projekat vodi profesor fizičkog vaspitanja i trener Džudo kluba „Srpski Soko“ iz Zvornika, Igor Kikić.

(infobirac.net)