Predavanje za zvorničke pčelare: „Radovi na proljećnom razvoju pčelinjeg društva“

ZVORNIK

Predavanje za zvorničke pčelare: „Radovi na proljećnom razvoju pčelinjeg društva“

Za članove Udruženja pčelara „Bagrem“ iz Zvornika danas je stručnjak iz oblasti pčelarstva Mirko Šljivić iz Кruševca održao predavanje na temu: „Radovi na proljećnom razvoju pčelinjeg društva“.

Šljivić je rekao da su pčelinja društva sada u situaciji da miruju, odnosno da imaju dovoljno obezbijeđene hrane u košnicama.

 – Ako to nije slučaj, možemo im pomoći prihranjivanjem pogačama da ne dođe do nekog stradanja pčela – rekao je Šljivić.

On je naglasio da redovno obezbjeđivanje hrane pčelama treba da bude navika pčelara,  odnosno nauk za sljedeću godinu da se ne ponovi greška da pčelinja društva  tokom zime ne prerađuju hranu nego da jedu gotov med koji je pripremljen za njih.

Prema njegovim riječima, čim počne aktivnost pčela sa okolinom, odnosno da izlaze na pašu onda se mora pomoći pčelinjim društvima time što ih treba utopliti da bi mogle da razvijaju leglo.

 – Tada im treba obezbijediti pitku vodu, jer je voda vrlo važna za njegovanje legla, treba im, s rastom proljećne temperature, obezbijediti proširenje prostora, te pripremiti kvalitetno saće kako bi pčelama omogućili da spremno dočekaju proljećnu pašu – pojasnio je Šljivić.

Govoreći o mogućim bolestima pčela, Šljivić je rekao da od varoe dolazi do stradanja pčela, ako pčelari zakasne u primjeni lijekova ili ne primijene odgovarajući lijek.

 – Varoa je prilagodljiva, kao krompirova zlatica, na lijekove tako da pčelari moraju da primjenljuju stroga pravila u primjeni lijekova i da kontrolišu dejstvo tih lijekova – rekao je Šljivić.

Predsjednik zvorničkog Udruženja pčelara „Bagrem“ Radovan Stevanović rekao je da je predavanje eminentnih stručnjaka iz oblasti pčelarstva neophodno za pčelare, kako bi nakon zimskog tretmana košnica, a na početku svake pčelinje paše, pčelari primijenili nova znanja iz ove oblasti.

 – Predavanja koja se odnose na pripremu pčela za proljeće i utopljavanje i ishranu pčelinjih društava tokom zime redovno se održavaju za zvorničke počelare, a sve s ciljem da se održe zdrava pčelinja društva koja će da omoguće proizvodnju solidnih količina meda na ovom prostoru – rekao je Stevanović.

On je podsjetio da Udruženje pčelara „Bagrem“ ima oko 130 aktivnih članova sa oko deset hiljada košnica, dodavši da, nažalost, ima veliki broj vlasnika pčelinjih društava koji ne registruju svoje košnice, a koje nisu pod veterinarskom zdravstvenom kontrolom.

(infobirac.net)