Rajko Dukić reagovao na medijske tvrdnje Dušana Topića – Dukić: Po njima je skuplja brza cesta od autoputa

REGIJA BIRAČ REGION ZVORNIK

Rajko Dukić reagovao na medijske tvrdnje Dušana Topića

Dukić: Po njima je skuplja brza cesta od autoputa

 

Reagujući na medijski istup Dušana Topića, direktora „Autoputeva Republike Srpske“ predsjednik Kompanije „Boksit“ iz Milića Rajko Dukić ponovio je stav o potrebi gradnje brze ceste od Bijeljine do Trebinja.

On je istakao da je Topić rekao da bi po jednom kilometru, izgradnja brze ceste, u istočnom dijelu, bila skuplja od izgradnje jednog kilometra autoputa, u zapadnom dijelu, „što otvara pitanje njegove stručnosti“.

 – Tako nešto može izjaviti samo onaj koji ima kratku dioptriju, a očigledno da vaša ne doseže, iz Banje Luke, dalje od Doboja ili neko, koji je inkorporiran u državne i političke strukture, koje mu daju mogućnost da pare poreskih obveznika troši na način kako on ili banjalučka bratija misli, odnosno banjalučki lokal-patrioti, kojima je očigledno i neosporno preči zapad i veze sa Hrvatskom nego istok i veza sa Srbijom, kao i istočni dio, u cjelosti, od Bijeljine pa do Trebinja – naveo je Dukić.

 – Kao što nemate nikakvu stručnu analizu, jer da imate pokazali bi je javnosti, da se isplati dati kineskom koncesionaru stotine miliona evra, za izgradnju autoputa Banja Luka-Prijedor, tako nemate nikakvu analizu, bar ne stručnu, da je izgradnja brze ceste, u istočnom dijelu, naravno po kilometru, zbog, kako kažete, konfiguracije, skuplja nego pomenuti autoput – ističe Dukić.

 – To što su u istočnom dijelu Republike Srpske, od Bijeljine do Trebinja, koju čini 49 % teritorije Republike Srpske, gdje živi 38% stanovništva u 31 opštini, dominantni prirodni resursi, šume, rude, hidropotencijali, pored ostalog, zbog nedostatka adekvatnih komunikacija, ne valorizuju na adekvatan način, a stanovništvo masovno iseljava, vama to očigledno ne ulazi u kalkulacije, niti vam kvari komoditet. Koristim priliku da i vama i banjalučko-krajiškim lokal-patriotama, ograničenih vidika, nabreklih novčanika, skrenem pažnju da su Republika Srpska i njene institucije stvarane u istočnom dijelu, koji je podnio i najveće žrtve, a posljedice ratne, i danas najviše osjeća – poručio je Dukić.

(Izvor: ad-boksit.com)