U Zvorniku nema epidemije gripa – Preminuli pacijent pored virusa gripa imao nekoliko hroničnih oboljenja

MA Izdvojena ZVORNIK

U Zvorniku nema epidemije gripa

Preminuli pacijent pored virusa gripa imao nekoliko hroničnih oboljenja

Nakon što su se pojavile informacije u medijima od broju umrlih pacijenata od virusa gripa u Republici Srpskoj te činjenici da je jedan od njih evidentiran u zvorničkoj bolnici provjerili smo stanje po ovom pitanju u nadležnim ustanovama, Domu zdravlja i JZU „Bolnica Zvornik“.

Kako su nam saopštili u zvorničkoj bolnici preminuli pacijent je sa područja grada Zvornika, u starijoj životnoj dobi, ali je pored virusa gripa imao nekoliko hroničnih oboljenja vezanih za respiratorne funkcije.

U Domu zdravlja u Zvorniku ističu da nema uslova za proglašenje epidemije jer je broj pacijenata oboljelih od virusa gripa još uvijek mali.

 – Mi očekujemo da virus gripa postane raširen tek u drugoj polovini februara mjeseca jer tada obično počinje sezonski grip – rekla nam je rukovodilac Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja u Zvorniku, Cvijeta Vasić.

Ona je dodala da je 550 pacijenata u njihovoj ustanovi primilo besplatne vakcine protiv gripa dok je nešto više od 100 pacijenata primilo komercijalne doze vakcine. Primanje vakcina je završeno 15. decembra jer je period imunizacije dvije do tri sedmice.

(infobirac.net)