Održana „Svetosavska akademija“ – Svetosavlje je temelj identiteta srpskog naroda (FOTO)

MA Izdvojena ZVORNIK

Održana „Svetosavska akademija“

Svetosavlje je temelj identiteta srpskog naroda (FOTO)

U zvorničkom Domu omladine večeras je održana „Svetosavska akademija“, centralni događaj kulturne manifestacije „Svetosavska nedjelja“ na kojoj je besjedio istoričar Željko Vujadinović.

On je u obraćanju prisutnima istakao da srpski narod ne smije da izgubi istorijske temelje na kome je nastao, a svetosavlje, kao njegov vid hrišćanstva, kao njegov vid sazrijevanja u hrišćanstvu, temeljni je princip na osnovu koga se odvijala srpska istorija i gradio srpski identitet.

 – Upravo, Sveti Sava je odredio temelje i principe na osnovu kojih se razvijao srpski narod kroz čitavu njegovu istoriju – rekao je Vujadinović.

On je naglasio da obilježavanje dana Svetog Save pokazuje da je srpski narod jedinstven i da, iako politički podijeljen u raznim zajednicama, raznim državama, predstavlja jednu cjelinu koja ima iste težnje i iste želje.
Prema njegovim riječima, ovogodišnja Svetosavska akademija održava se u znaku posebnog jubileja, a to je 800 godina od proglašenja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, odnosno tadašnje srpske episkopije.

– Sveti Sava je, svakako, najzaslužniji za uzdizanje srpske crkve na rang arhiepiskopije, a srpska crkva je jedina institucija u srpskom narodu koja je od tog vremena, od vremena Svetog Save, ostala neprekinuta i koja je ostala baštinik i čuvar srpskog identiteta – rekao je Vujadinović.
On je naglasio da je srpska crkva, kada je srpski narod bio ugrožen u svom egzistencijalnom vidu, uspjela da održi njegov identitet i da sačuva one najvažnije elemente srpskog duhovnog bića.
– Podizanje srpske revolucije početkom 19. vijeka iznenadilo je čitav svijet koji se pitao kako su državotvorni elementi srpskog naroda toliko jaki, a da je nekoliko stotina godina prije toga srpski narod bio bez svoje države – podsjetio je Vujadinović.
On je dodao da su se i u 13. vijeku u vremenu kada je Sveti Sava stvarao srpsku crkvu, sudarali Istok i Zapad, kao što se i 800 godina kasnije u srpskom narodu i srpskom svijetu susreću ponovo Istok i Zapad.
U programu su učestvovali učenici Osnovne muzičke škole „Vojin Komadina“ te članovi literarnih i dramskih sekcija SŠC „Petar Kočić“ i Tehničkog školskog centra iz Karakaja.
Sutra će na dan Svetog Save biti obilježena školska slava u osnovnim i srednjim školama prema predviđenom planu.
„Svetosavska nedjelja“, koja je počela 22. januara, biće završena u subotu, 2. februara, „Svetosavskim balom“ u zvorničkom motelu „Laguna“.
Organizatori „Svetosavske nedjelje“ su Srpska pravoslavna crkva – Crkvena opština Zvornik, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“, Dom omladine, dok je pokrovitelj Gradska uprava Zvornik.

(infobirac.net)