Zbog vraćanja na kolosijek cisterne sa amonijakom kod Niša – Evakuisani mještani Jasenovika

SVIJET

Zbog vraćanja na kolosijek cisterne sa amonijakom kod Niša

Evakuisani mještani Jasenovika

Obavljena je potpuna evakuacija sela Jasenovik pored Niša zbog moguće incidentne situacije prilikom vraćanja vagona-cisterni sa amonijakom na kolosijek. U tom selu živi 360 ljudi, a većina će naredna dva dana provesti kod rođaka. Iz predostrožnosti je evakuisana i sva stoka.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije i policija utvrđuju da li je cjelokupno stanovništvo evakuisano. Jedna cisterna bi trebalo danas da bude vraćena na kolosijek i očekuje se da će taj postupak trajati oko šest sati. Sutra će se pristupiti i drugoj cisterni.

Dvije cisterne sa amonijakom iskliznule su u subotu, 19. januara, između stanica Crveni krst i Svrljig. Tom prilikom niko nije povrijeđen, niti je bilo opasnosti po ljude i životnu sredinu.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da su službe stupile u kontakt sa svim mještanima, kako bi utvrdile ko će se na koji način evakuisati.

Mještani koji nemaju kod koga da odu biće smješteni u gerontološkom ili regionalnom centru.

 – Sinoć je bio održan zbor sa građanima, i sa njima je napravljen detaljan plan. Aktivnosti teku od 06,oo časova. Sve nadležne službe su na svojim mjestima, sve aktivnosti teku po planu – rekao je Bulatović za RTS.

Napravljen je i plan obavještavanja.

 – Svi mještani su dali brojeve telefona, imamo direktan kontakt. Obavještavaćemo i preko medija u realnom vremenu. Brinemo o ljudima koji će biti smješteni u našim institucijama, od hrane, do zdravstvenog stanja. Šest pacijenata hitne službe već prevoze – rekao je Bulatović.

Evakuisan i stočni fond

Evakuisan i stočni fond

Direktor Veterinarskog instituta Miloš Petrović je rekao da je jedan dio vlasnika životinja juče odveo stoku kod rođaka u susjednom selu, dok će preostali stočni fond biti premješten u skladu sa zakonom. Obezbijeđeni su prevoz, smještaj, hrana i voda.

 – Premješteni su na prostor depoa klanice ‘Biftek’, koja zadovoljava sve zakonske propise – rekao je Petrović i dodao da je riječ o malom stočnom fondu – oko 200 ovaca, 50 svinja, i četiri grla goveda.

(Izvor: rts.rs)