Gradonačelnik Zvornika razgovarao sa ministrom prosvjete i kulture – Stevanović: Potrebna nam je srednja muzička škola

MA Izdvojena ZVORNIK

Gradonačelnik Zvornika razgovarao sa ministrom prosvjete i kulture

Stevanović: Potrebna nam je srednja muzička škola

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je danas u Zvorniku da je neophodno da se u srednjoškolski sistem uvede dualno obrazovanje koje nije ništa drugo nego spajanje teorije i prakse, kao što je postojalo i ranije. Trivićeva je, nakon razgovora sa gradonačelnikom Zvornika Zoranom Stevanovićem, rekla novinarima da se sada povećava broj privrednih subjekata i samom tim i potreba za kvalifikovanim radnicima, odnosno onima koji će po završetku srednjeg, stručnog i tehničkog obrazovanja biti osposobljeni da odmah dobiju posao i rade.
„Naravno, posao koji će da obavljaju i za koji su se školovali, trebalo bi, a to obećavaju iz Unije poslodavaca Republike Srpske, da bude bolje plaćen“, rekla je Trivićeva.
Ističući da veliki broj ljudi sa profilima zanimanja potrebnih proizvodnji odlazi u inostranstvo, Trivićeva je rekla da je potrebno da kroz sve pore u sistemu obrazovanja budu uključeni svi, od resornog ministarstva, preko lokalnih zajednica, koje su veoma važan partner jer najbolje poznaju privredni ambijent, do poslodavaca koji privredno djeluju u samim lokalnim zajednicama.
„Interesovanja ima, a resorno ministarstvo će dobiti do 31. januara, tačne informacije iz svih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj, pa tako i iz Zvornika, da vidimo koje su potrebe privrednih subjekata za određena zanimanja kako bi pripremili upisnu politiku koja će biti u skladu sa potrebama tržišta rada“, rekla je Trivićeva.

Ona je naglasila da model ulaganja, po kojem bi se radilo, prihvataju i poslodavci, jer su spremni su da izdvajaju sredstva za plaćenu učeničku praksu tokom školovanja kako bi nakon toga bio obezbijeđen stručni kadar za proizvodnju.
Prema njenim riječima, to nisu samo stara zanatska zanimanja iz ranijeg nekog perioda, to su zanimanja koje zahtijevaju nove tehnologije i nove potrebe, a riječ je o zanimanjima trećeg i četvrtog stepena.
Trivićeva je istakla da je jako važno raditi i na prikupljanju podataka i potreba za investicije u školske objekte kako bi se stvarali uslovi u kojima će učenici imati zaista kvalitetan nastavno obrazovni proces.
Gradonačelnik Stevanović je rekao da je sa ministrom prosvjete i kulture razgovarao o upisnoj politici u srednje škole, uvođenju praktične nastave u ozbiljnijoj formi nego što je to do sada bilo za učenike proizvodnih zanimanja.
„Gradska uprava je spremna da učestvuje u opremanju kabineta za praktičnu nastavu, prije svega u Tehnički školski centar u Кarakaju, kako bi učenici mogli da, osim teorijske, izvode i praktičnu nastavu“, rekao je Stevanović.
On je dodao da je bilo riječi i o potrebi rekonstrukcije školskih objekata u područnim odjeljenjima, te o otklanjanju nedostataka u istim kako bi djeca mogla da u normalnim uslovima izvode nastavu.
„Upoznali smo Trivićevu i o potrebi formiranja srednje muzičke škole u Zvorniku, pripremićemo inicijativu prema resornom ministarstvu i obrazložiti šta imamo, šta nam treba i zbog čega nam treba ova muzička škola“, rekao je Stevanović.
Izrazivši zadovoljstvo posjetom Trivićeve i njenom interesovanju za obrazovanje u Zvorniku, Stevanović je rekao da Gradska uprava vodi računa o svim nivoima obrazovanja u ovom gradu i da ga svake godine unapređuje.

(infobirac.net)