Počela „Svetosavska nedjelja 2019“

MA Izdvojena ZVORNIK

Počela „Svetosavska nedjelja 2019“

U zvorničkom Domu omladine večeras je počela duhovna i kulturna manifestacija „Svetosavska nedjelja 2019“, posvećena prvom srpskom arhiepiskopu, svetitelju i prosvjetitelju Svetom Savi i 800-toj godišnjici autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

 „Svetosavsku nedjelju“ otvorio je predstavnik Gradske uprave Zvornik Danijel Milošević, ističući da Gradska uprava podržava ovu, kao i sve druge manifestacije koje promovišu  obrazovanje, običaje i druge kulturne sadržaje, te baštine istoriju i tradiciju srpskog naroda.

 

Iguman manastira Sase otac Metodije je u „Besjedi duhovnika“ rekao da je zborovanje i saoborovanje oko „Svetosavske nedjelje“ jedna od prilika i mjesto na kojem se hranimo s onim što nam je Sveti Sava ostavio da se time i dalje u duhu svetom, kako nas je on učio, služimo i kako da  kroz život sve to izvodimo, čemu doprinosi im ovo večerašnje saborovanje.

„Sve što nam je naš prosvjetitelj i prvi arhiepiskop Sveti Sava ostavio i  koji je praktično stvorio Srpsku pravoslavnu crkvu i srpsku državu, treba da gajimo, hranimo i da s tim živimo“, istakao je iguman Metodije.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Zvornik Rade Perić rekao je da „Svetosavska nedjelja” ima veliku kulturnu vrijednost za našu omladinu, naravno, i starije, da se sjete našeg najvećeg duhovnika Svetog Save.

„Ovom manifestacijom, koja je posvećena Svetom Savi, želimo da, na neki način, probudimo interesovanje omladine i odraslih o djelu ovog svetitelja koji je zaslužan za stvaranje srpske države i Srpske pravoslavne crkve“, rekao je Perić.

Perić je podsjetio  da Srpska pravoslavna crkva, koja obilježava 800 godina od autokefalnosti, predstavlja konstantu istorije Srbije i srpskog naroda.

„Nakon pada srednjovjekovne srpske države, u vjekovima kada su Srbi bili podanici Osmanske i Habzburške carevine, crkva je bila isključivi izvor srpskog identiteta pod čijim se okriljem razvijala i čuvala srpska tradicija“, rekao je Perić.

On je podsjetio da je „Svetosavska nedjelja“ najstarija manifestacija ove vrste u Republici Srpskoj, koja se ove godine održava 27. put po redu.

U muzičkom dijelu, nastupio je hor Srednjoškolskog centra „Petar Кočić“ iz Zvornika.

Prema programu manifestacije, sutra će biti održan koncert Кulturno-umjetničkog društva „Sveti Sava“ iz Zvornika, a narednog dana Šabačko nardono pozorište će izvesti monodramu „Četiri suze Lazarove“.

U petak, 25. januara, biće održan izbor sportiste godine, a u subotu, 26. januara Svetosavska akademija na kojoj će besjediti istoričar Željko Vujadinović.

Na dan Svetog Save, 27. januara, biće obilježena školska slava u osnovnim i srednjim školama prema predviđenom planu.

Programski sadržaji održavaće se u Domu omladine.

„Svetosavska nedjelja“ biće završena u subotu, 2. februara, Svetosavskim balom u zvorničkom motelu Laguna.

Organizatori „Svetosavske nedjelje“ su Srpska pravoslavna crkva – Crkvena opština Zvornik, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“, Dom omladine, dok je pokrovitelj Gradska uprava Zvornik.

(infobirac.net)