Cijene goriva u Zvorniku među najnižim u BiH – Iz Loznice i Valjeva dolaze po gorivo u Karakaj i Šepak

MA Zvornik ZVORNIK

Cijene goriva u Zvorniku među najnižim u BiH

Iz Loznice i Valjeva dolaze po gorivo u Karakaj i Šepak

Benzinske pumpe u blizini graničnih prelaza u Karakaju i Šepku, na teritoriji grada Zvornika, uz one u Bijeljini, vjerovatno imaju najniže cijene goriva u Bosni i Hercegovini.

Niže cijene rezultat su prodaje velikih količina naftnih derivata pa na pumpe kod Zvornika po gorivo dolaze stanovnici Malog Zvornika, Loznice pa čak i Valjeva. Tako je na pumpama uz granični prelaz u Šepku, koga samo rijeka Drina dijeli od Loznice, cijena goriva 2,14 KM po litru i dizela i bezolovnog benzina dok je cijena tečnog naftnog gasa 1,14 KM. Upoređujući cijene sa onima u Srbiji gorivo je u BiH jeftinije u prosjeku između 20 i 30 feninga, a gas je jeftiniji za oko 25 feninfa.

Nenad Drljača iz Malog Zvornika kaže da posljednjih pet godina redovno gorivo sipa na pumpama u Karakaju kada prelazi u Zvornik.

 – Uvijek se sipa pun rezervoar. Redovno koristimo ove pogodnosti i mislim da najveći dio stanovnika Malog Zvornika gorivo sipa na pumpama u Karakaju. Tako isto rade  stanovnici Loznice koje samo most dijeli od Šepka. Čak ima i ljudi iz Valjeva koji dolaze kamionima, zbog velikih rezervoara, da naspu gorivo kao i poljoprivrednika koji gorivo kupuju za mehanizaciju na pumpama u Šepku – kaže Drljača.

Prije poskupljenja goriva u BiH razlika u cijeni u odnosu na Srbiju je bila još veća te se u posljednjih šest ili sedam godina prema podacima Gradske uprave u Zvorniku na potezu dva granična prelaza izgradilo nekoliko novih benzinskih pumpi. Nedaleko od graničnog prelaza Karakaj, nalaze se četiri pumpe, a kod prelaza u Šepku šest pumpi i na svima je ista cijena kako dizel goriva, tako i benzina, odnosno gasa. Samo na jednoj pumpi cijena je za jedan fening niža od ostalih i tu se dizel i benzin prodaju za 2,13 KM po litru.

Ono što je očigledno jeste da se na pumpama u Karakaju i Šepku, kao i onima u Bijeljini, gdje po gorivo dolaze takođe stanovnici susjednih opština iz Srbije, prodaje velika količina naftnih derivata te su zbog toga i cijene vjerovatno najniže u BiH. Zbog ove činjenica vrlo često je most koji spaja granične prelaze Šepak i Loznicu pun automobila, pogotovu u ljetnjim mjesecima, te su gužve na ovom prelazu gotovo redovna pojava.

(infobirac.net)