Dvoje profesora iz Zvornika boravilo u Institutu „Jad Vašem“ Pisić: Niko se sa seminara nije vratio kao isti čovjek

ZVORNIK

Dvoje profesora iz Zvornika boravilo u Institutu „Jad Vašem“

Pisić: Niko se sa seminara nije vratio kao isti čovjek

Krajem prošle godine u Institutu „Jad Vašem“ u Jerusalimu održan je seminar o izučavanju Holokausta, a među učesnicima je bilo 18 profesora iz Republike Srpske od kojih dvoje iz Zvornika, direktorica JU SŠC „Petar Kočić“ Biljana Pisić i Nataša Kokoruš, profesorica srpskog jezika i književnosti iz iste škole.

Cilj seminara je, prema riječima Pisićeve, bio da profesori i nastavnici iz Republike Srpske dobiju obrazovanje i nova saznanja u „Jad Vašemu“ i da nauče kako da ih primijene kad se vrate u svoje radne sredine i da pomognu ostalim kolegama u obrazovanju o temi stradanja srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu, a onda i svih ostalih, uključujući i Holokaust kao evropski kontekst tog događaja.

 – Na ovim seminarima učesnici iz Republike Srpske su prisutni od 2006. godine, a intenzivno od 2012. godine. To su uglavnom bili ljetnji seminari, a sada je po prvi put seminar organizovan u zimskom periodu. Naša iskustva su zaista nevjerovatna i niko se sa ovih seminara nije vratio kao isti čovjek. Metodologija izučavanja stradanja i način na koji vraćaju sjećanje na šest miliona Jevreja stradalih u Holokaustu, od najmlađih u vrtićima do odraslih ljudi, je za svaku pohvalu. To je izučavanje bez trauma, proučavaju se zapravo njihovi životi, odnosno njihovo djetinjstvo, porodični život te šta se dešavalo u koncentracionim logorima. Mnogo je slika i simbolike u „Jad Vašemu“  u kome je prikazan život ljudi u getu, a prikazano nam je kako su živjeli oni najmlađi do najstarijih – prenosi nam svoj utiske Pisićeva.

Ona je dodala da su seminare vodili najbolji stručnjaci iz ove oblasti te da su predavanja trajala po osam sati.

 – Cilj je bio da što više naučimo i saznamo kako bi kolegama i učenicima prenijeli kako treba izučavati ovu vrstu istorije jer i mi imamo Gradinu i Jasenovac o kojima djeca nisu znala gotovo ništa. Njihova metodologija izučavanja zločina će biti dostupna svima prvenstveno profesorima srpskog jezika i istorije – navela je Pisić i istakla da je najemotivniji dio seminara bio kada im je o svojim iskustvima u logoru pričala jedna Jevrejka iz Makedonije, odnosno iz Štipa, koja je pukim slučajem sa svojom sestrom preživjela.

 – Ona nam je tri sata pričala svoju ispovijest koju nikome nije pričala 40 godina i za koju nisu znali ni članovi njene porodice. Čak se i njeno ime našlo na spisku 550 stradalih Jevreja iz Štipa jer niko nije znao da je preživjela – ističe Pisić.

Osim predavanja delegacija profesora imala je priliku da obiđe Jerusalim, Nazaret i Galileju. Poseban aspekt, kaže Pisićeva, stavljen je na bezbjednost učesnika.

 – Pored kamera, redovne su kontrole na gotovo svim mjestima, čak i u supermarketima. Uvijek smo se morali kretati uz identifikacione kartice, kako u hotelu tako i na ulici. Imali smo i preporuke da se uveče ne krećemo dugo kao i za vrijeme njihovog praznika petkom poslijepodne i subotom – rekla je Pisić i dodala da je grupa bila jako dobra i da su imali kvalitetne vodiče.

Učešće profesora iz Republike Srpske na seminaru rezultat je saradnje Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica i Republičkog pedagoškog zavoda RS.

(infobirac.net)