Kroz sufinansiranje Gradske uprave u Zvorniku – Posao u prošloj godini dobilo 220 lica

MA Izdvojena ZVORNIK

Kroz sufinansiranje Gradske uprave u Zvorniku

Posao u prošloj godini dobilo 220 lica

Projekat sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja za koji će u budžetu Grada Zvornika u prošloj i ovoj godini biti izdvojeno milion maraka dao je odlične rezultate jer je posao na ovaj način dobilo 220 lica. Ovo je ujedno bilo najveće izdvajanje za zapošljavanje lokalne uprave, od kada se namjenski izdvajaju sredstva za ove projekte, a i u ovoj godini će se nastaviti sa projektima zapošljavanja.

Najvažnija je činjenica, kažu u Gradskoj upravi, da se radi o licima koja su se nalazila na evidenciji biroa za zapošljavanje.

 – Ovaj projekat se pokazao kao odličan i biće nastavljen i u ovoj godini. Bilo je ambiciozno predvidjeti milion maraka za zapošljavanje i samozapošljavanje naših sugrađana te nam je danas veliko zadovoljstvo što je posao dobilo njih 220. Najveći dio njih je posao dobio u privredi, odnosno u preduzećima, kod preduzetnika i drugih privrednika  – istakao je Bojan Ivanović, zamjenik gradonačelnika Zvornika i dodao da su ova sredstva raspoređena u dvije budžetske godine.

 – Zapošljavanje, zavisno od stručne spreme, traje od šest mjeseci do godinu dana te je dio sredstava isplaćen u prošloj godini, a dio će biti isplaćen ove godine. Ono što je najvažnije jeste da se na ovome neće stati jer ćemo kroz projekte zapošljavanja omogućiti da ljudi ovdje ostanu i rade – istakao je Ivanović.

Prema utvrđenim kriterijumima, za sufinansiranje zapošljavanja kod poslodavaca iz budžeta grada Zvornika isplaćuje se u fiksnom mjesečnom iznosu po jednom zaposlenom za visoku stručnu spremu 750 КM mjesečno, odnosno za period 12 mjeseci ukupno 9.000 КM, za višu stručnu spremu 600 КM mjesečno,  na period od 9 mjeseci ukupno 5.400 КM i za srednju stručnu spremu 540 КM mjesečno na period od 6 mjeseci, ukupno 3.240 КM.

Projekat samozapošljavanja je podrazumijevao sufinansiranje osnivanja preduzetničke radnje kao osnovne djelatnosti i to za lica koja prvi put registruju preduzetničku djelatnost ili prvi put osnivaju privredno društvo u kome ostvaruju radni odnos. Sufinansiranje samozapošljavanja finansira se na period od 12 mjeseci u iznosu 540 КM mjesečno, odnosno ukupno 6.480 КM, bez obzira na stručnu spremu lica koje osniva radnju ili privredno društvo.

Novih 11 preduzetnika

Kroz projekte zapošljavanja i samozapošljavanja Gradske uprave u Zvorniku pravna lica i preduzetnici zaposlili su 209 radnika i to 159 lica sa srednjom, pet sa višom i 45 sa visokom stručnom spremom. Pravo na sufinansiranje u oblasti samozapošljavanja iskoristilo je 11 lica koja su otvorila preduzetničke radnje i započela vlastiti biznis.

(infobirac.net)