Smrtna kazna za „oca“ genetski modifikovanih bliznakinja?

SVIJET

Smrtna kazna za „oca“ genetski modifikovanih bliznakinja?

Britanski genetičar Robin Lovel-Bedž rekao je za „Dejli telegraf“ da njegovom kineskom kolegi He Đankueju, koji je uspeo da stvori genetski modifikovane bebe otporne na virus HIV-a, preti smrtna kazna. Prema navodima britanskog genetičara, He se nalazi u kućnom pritvoru u jednom apartmanu u Šenženu, a da mu zbog optužbi za korupciju i podmićivanje potencijalno preti i smrtna kazna.

U novembru prošle godine na drugom Međunarodnom samitu za modifikovanje genoma, održavnom na Univerzitetu u Hongkongu, tridesetčetvorogodišnji He priznao je da je koristio tehniku CRISPR/Cas9 za modifikovanje genoma ljudskih embriona, koje su sada prve genetski modifikovane bebe. Bliznakinje su navodno imune na virus HIV-a, zahvaljujući brisanju gena CCR5, što bi moglo da ih učini posebno ranjivim na grip i uzrokuje potencijalno druge zdravstvene probleme. He je tada rekao da je ponosan na svoj rad, uprkos optužbama da je njegovo istraživanje urađeno prerano i da su ogledi rađeni u tajnosti.

Britanski list prenosi da se naučnici u Velikoj Britaniji brinu da bi He mogao da se suoči sa optužbama za korupciju i podmićivanje, koje mogu da nose i smrtnu kaznu. Osim toga, He će biti sigurno gonjen i zbog kršenja istraživačkih pravila, koja nije ispoštovao kada genetski modifikovane embrione nije uništio već ih implantirao u majku.

(infobirac.net)