Preminuo Dragoslav Šekularac

FUDBAL SVIJET

Preminuo Dragoslav Šekularac

Legendarni fudbaler Crvene zvezde Dragoslav Šekularac, jedan od najboljih driblera u istoriji jugoslovenskog fudbala, preminuo je u Beogradu u 82. godini. Vest o smrti fudbalskog virtuoza potvrđena je na sajtu crveno-belih.

Čovek koji je bio simbol jednog vremena, fudbaler čije će se ime i prezime uvek izgovarati sa poštovanjem i divljenjem rođen je 8. novembra 1937. godine u Štipu.

Šeki je fudbal igrao, voleo i živeo. Otišao je u legendu kao uzor brojnim generacijama, koje se i danas dive fudbalskim umećima i veštinama našeg vrhunskog driblera”.

“Kralj driblinga”, druga Zvezdina zvezda odmah iza Rajka Mitića, reprezentativac kada je Jugoslavija bila olimpijski pobednik, četvrta u svetu i druga u Evropi.

Šekularac je ostavio veoma dubok trag i u reprezentaciji Jugoslavije, za koju je nastupao 41. put i dao šest golova. Na Olimpijskim igrama u Melburnu 1956, sa Jugoslavijom je osvojio srebrnu medalju. Dva puta je bio učesnik svetskih prvenstava, 1958. u Švedskoj i 1962. u Čileu, gde je bio u životnoj formi i izabran je u idelni tim šampionata. Šekularac je bio najzaslužniji što je Jugoslavija bila četvrta na svetu, mada je on kasnije izjavio da je trebalo da igramo veliko finale s tada nepobedivim Brazilom.

Kratko je bio internacionalac u nemačkom Karlsrueu, a zatim pola godine prvotimac OFK Beograda. Od 1969. godine je ponovo u inostranstvu, otisnuvši se u daleku Kolumbiju, gde je igrao za Santa Fe, Milionaris i Ameriku iz Kalija, i nakratko u FK Pariz. Igračku karijeru je završio u Severnoj Americi, igrajući u Kanadi za srpske „Bele orlove” i mali fudbal za Dalas (SAD).

Kao trener radio je u Gvatemali, Americi i pred kraj karijere kratko u Obiliću.

Nema sumnje da će Dragoslav Šekularac zauvek biti upamćen kao jedan od najvećih u istoriji fudbala, a svi oni koji su imali čast da ga upoznaju i sa njim bar jednom porazgovaraju zauvek će ga čuvati u najlepšem sećanju.

O tačnom vremenu održavanja komemoracije i sahrane javnost će biti naknadno obaveštena.

(Izvor: rts.rs)