Glavna boljka prazničnih svetkovanja neumjerenost u jelu i piću – Dižu pritisak i kvare raspoloženje  

ZANIMLJIVOSTI ZVORNIK

Glavna boljka prazničnih svetkovanja neumjerenost u jelu i piću

Dižu pritisak i kvare raspoloženje

Nije rijedak slučaj da građani, zbog neumjerenosti u jelu i piću tokom praznika, moraju da potraže ljekarsku pomoć, a doktori upozoravaju da konzumiranje većih količina masne, slane i slatke hrane, te alkohola, negativno utiče na kompletan organizam.

Nakon unosa pretjeranih količina hrane i alkohola, svaka osoba može imati opšte simptome u vidu osjećaja umora, pospanosti, lošije fizičke kondicije, a mogu se javiti glavobolje i lošije raspoloženje.

Kako saznajemo u domovima zdravlja, za vrijeme praznika i slava broj intervencija bude gotovo udvostručen, a najčešće je riječ o ljudima koji pretjeraju sa pićem, ali i onima koji imaju sklonost ka prejedanju.

Zato ljekari preporučuju da građani i tokom prazničnih dana zadrže, u što većoj mjeri, uobičajene navike u ishrani.

– Preporučuje se uzimanje tri obroka dnevno, izbegavanje pretjeranih količina hrane u jednom obroku, umjerena konzumacija alkohola. Pacijenti koji boluju od hipertenzije treba posebnu pažnju da obrate na količinu soli u hrani, odnosno treba da izbjegavaju jako slane namirnice – naglašava za Srpskainfo načelnica Službe porodične medicine u Domu zdravlja Banjaluka Kosana Stanetić.

Prema njenim riječima, nakon konzumiranja većih količina masne i slatke hrane, preporučuje se uzimanje većih količina tečnosti, najbolje obične vode ili limunade, jer limun pospješuje metabolizam.

 – S ciljem ubrzanja metabolizma i poboljšanja probave, preporučuje se fizička aktivnost, najbolje šetnja. Ukoliko ove aktivnosti ne dovedu do rezultata, mogu se uzimati i farmakološki preparati za poboljšanje probave, uz konsultaciju sa ljekarom. Takođe se preporučuje unos većih količina svježeg voća i povrća, bogatih vitaminima i mineralima. Pacijenti oboljeli od hroničnih bolesti, kod kojih je zbog prejedanja došlo do pogoršanja osnovne bolesti, obavezno se trebaju javiti na ljekarski pregled – naglašava Stanetićeva.

Dodaje da, tokom praznika i slava, većina građana unosi veće količine hrane i pića u odnosu na potrebe organizma.

– Ne samo da se unosi veća količina namirnica, nego se unose namirnice veće kalorijske vrijednosti. Tokom prazničnih dana konzumiraju se i veće količine alkoholnih pića, koja su takođe kalorična – ističe naša sagovornicam koja upozorava da pretjeran unos masne i slatke hrane, te alkohola, može da dovede do brojnih zdravstvenih problema.

– Mogu se pojaviti gastrointestinalni problemi sa simptomima kao što su osjećaj nadutosti, loša probava, žgaravica, mučnina, loše varenje i slično. Kod pacijenata koji već imaju bolesti gastrointestinalnog sistema, zbog konzumiranja neadekvatne hrane i alkohola može doći do pogoršanja postojećih bolesti. Unos visokokaloričnih namirnica u većim količinama može pogoršati hronične kardiovaskularne bolesti. Povećanje krvnog pritiska, pogotovo ako je hrana sadržavala veće količine soli, jedna je od najčešćih posljedica. Gušenje, stezanje u grudima, brzo zamaranje, često se javljaju kod pacijenata sa hroničnim bolestima srca, kao što su angina pektoris ili kongestivna srčana insuficijencija – objašnjava Stanetićeva.

Piti dosta vode

Za sve one koji nemaju jaku volju da sarmama, pečenju i kolačima, te rakiji, pivu i vinu kažu – ne, nutricionisti savjetuju da tokom slavlja piju i dosta vode, da polako žvaću zalogaje i pokušaju da ne jedu velike količine hrane bez ikakve konrole.

Ljudi koji tokom slavlja prepiju, trebalo bi da, prije nego što krenu na spavanje, popiju pola litra vode da bi spriječili dehidraciju. To će takođe pomoći da se organizm oslobodi toksina koji se oslobađa u jetri prilikom razgradnje alkohola.

Voda i voćni sok ujutru poslije teške noći doprinijeće da se povrati izgubljena tečnost i uravnoteži nivo šecera u krvi.

(Izvor: srpskainfo.com)