Školske uniforme sa čipovima – u Kini više nema bežanja sa časova

SVIJET

Školske uniforme sa čipovima – u Kini više nema bežanja sa časova

Škole u Kini promovišu „pametne uniforme“ sa čipovima, za lakše praćenje prisustva nastavi i kretanja učenika, piše kineski list na engleskom „Global tajms“.

Više od deset škola na jugozapadu Kine u provinciji Gujidžou i autonomnom regionu Guang Sidžang, uvele su te uniforme u školski program.

Ukoliko učenici nose uniforme, nadležni u školi primaju zabeleženo tačno vreme njihovog ulaska i izlaska iz škole i automatski šalju te podatke roditeljima i nastavnicima, objasnio je Lin Cungvu, direktor jedne od tih škola u provinciji Gujidžou.

Od jeseni 2016. godine, više od 800 učenika u toj školi nosi takve uniforme.

Prema navodima tehnološke kompanije Gujindžou Guanju koja se bavi tehnološkim delom u izradi tih uniformi, ukoliko učenik izađe iz škole bez dozvole, aktivira se automatski zvučni alarm.

Uz pomoć opreme za prepoznavanje lica koja je ugrađena na ulazu u školu, alarm bi se oglasio i u slučaju da učenici zamene uniforme.

„U predeo ramena uniformi ugrađena su dva čipa koja mogu da istrpe temperature do 150 stepeni i 500 pranja“, objasnio je Juen Bičang, vođa projekta te kompanije.

Međutim, kako se navodi, ova praksa stvara zabrinutost za privatnost, ako se uzme u obzir činjenica da taj sistem može da locira učenike čak i u vreme koje nije predviđeno za nastavu.

„Biramo da ne proveravamo tačnu lokaciju učenika u vannastavnom periodu, ali kada učenik nije tu i ne dolazi na časove, uniforma nam pomaže da ga lociramo“, rekao je Lin i naglasio da se od uvođenja uniformi u sistem školstva, znatno povećao broj prisustva nastavi.

(Izvor: rts.rs, tanjug.rs)