Golubović: Gusle su istorija, tradicija i kultura srpskog naroda

MA Izdvojena ZVORNIK

Golubović: Gusle su istorija, tradicija i kultura srpskog naroda

Guslarsko društvo „Starina Novak“ iz Pala sa gostima održalo je guslarsko veče u zvorničkom Domu omladine pod motom „Bez gusala razgovora nema“.

Prema riječima predsjednika ovog društva Zorana Golubovića cilj dolaska u Zvornik i organizacija ovakve večeri je bila da privuku publiku ovom instrumentu, da razviju ljubav prema guslama, „jer gusle zaslužuju daleko više nego što im se trenutno uzvraća“.

– Gusle nisu samo muzika, one su istorija, tradicija i kultura srpskog naroda i tako treba da se odnosimo prema njima – rekao je Golubović.

On je istakao da Guslarsko društvo „Starina Novak“ ima školu gusala, dodavši da je nedavno promovisano deset mladih guslara, među kojima je bila jedna djevojčica.Ocjenjujući da će većina od ovih mladih guslara jednog dana postati zvučna imena ovog instrumenta, Golubović je rekao da će Guslarsko društvo „Starina Novak“ u narednoj godini raspisati konkurs za novu školu gusala.

Golubović je rekao da društvo „Starina Novak“ ima više od 75 članova, među kojima, osim guslara, ima zavičajnih pjesnika, a njeguje epske i izvorne pjesme.

U Domu omladine natupili su guslari iz Pala Ilija Rabota, Zoran Golubović, Drago Pelemiš, Dušan Pejić, Aleksa Janković, te gosti večeri Boško Golijanin, Vukan Đuka, Luka Bošnjak, Petronije Čolaković, kao i Mladen Terzić iz Beograda i Petar Ostojić iz Malog Zvornika.

Domaćin večeri bilo je Guslarsko društvo iz Zvornika, dok je pokrovitelj grad Zvornik.

(infobirac.net)