Boro Glišić, vaspitač u penziji koga djeca ne zaboravljaju – Djeca se ne hrane samo mlijekom nego i poljupcem

MA Izdvojena ZVORNIK

Boro Glišić, vaspitač u penziji koga djeca ne zaboravljaju

Glišić: Djeca se ne hrane samo mlijekom nego i poljupcem

Svira tri instrumenta, pomaže djeci sa autizmom, davalac krvi…

Teško bi bilo pobrojati sve aktivnosti i umijeća 66-ogodišnjeg vaspitača u penziji Bora Glišića iz Zvornika koji je i dalje posvećen radu sa mališanima, posebno djeci sa autizmom te je angažovan i u osnovnoj školi kao asistent u nastavi. Glišić kaže da je najveći problem u vaspitanju djece sadašnjice odsustvo porodičnog uticaja koje je zamijenjeno masmedijima te sve više ima hiperaktivne i autistične djece.

Svestrana ličnost

Glišić svira harmoniku, frulu i gitaru, dobrovoljno je dao krv 37 puta, pravi figure od drveta, crta i pjeva.

 – Djeca vole muziku i čim je čuju i oni su veseliji, a u toj atmosferi možemo da uradimo sve što smo planirali – kaže Glišić.

Boro je dugo radio sa djecom sa smetnjama u razvoju, a nakon penzionisanja sa njima radi privatno, ali i u školi kao asistent autističnoj djeci.

 – Djeca se ne hrane samo mlijekom nego i poljupcem, a mislim da to današnjoj djeci najviše nedostaje. Roditelji su danas manje posvećeni djeci, odnosno rade po 10 ili 12 sati, obavljaju dva posla, da bi preživjeli. Kasnije umorni nemaju snage za djecu i najlakše ih zabavljaju telefonima, ili televizijom koja ima pokretnu sliku, a djeca vole pokret i tako se vežu za masmedije. Zato nemaju izgrađenu motoriku, nisu puzali, skakali niti vježbali grafomotoriku, ali nemaju još nešto važnije, a to je porodična toplina – kaže Glišić i dodaje da je sa učenikom kome asistira u osnovnoj školi postigao dobre rezutate i o svemu vodi evidenciju.

 – Naučio je ćirilicu, a sada i latinicu te značajno popravio motoriku. Svaka crta za autističnu djecu je veliki pomak – kaže Glišić koga i Javni fond za zaštitu djece RS angažuje da vodi grupe mališana na more.

„Čika Boru“ svi znaju

Mnoge generacija djece su odrastale sa ovim izuzetnim vaspitačem tako da u gradu često uz pozdrav prolaznika čuje i riječi „čika Boro“ kako ga pamte još iz vrtića.

Vaspitač 31 godinu

Boro Glišić je za vrijeme studiranja radio u ilijaškoj željezari, a od 1983. radi kao vaspitač. U penziju je otišao 2014. godine, ali je i dalje aktivan u svim poslovima sa djecom te ga roditelji često angažuju i za samomstalan rad sa mališanima sa smetnjama u razvoju.

(infobirac.net)