Šta se može kad se stanari slože? – Stanari zvorničke zgrade „Z 16“ sređuju zajednički prostor, dijele paketiće…

MA Izdvojena ZVORNIK

Šta se može kad se stanari slože?

Stanari zvorničke zgrade „Z 16“ sređuju zajednički prostor, dijele paketiće…

Svjedoci smo da se stanari stambenih zgrada teško slože da urede zajedničko dvorište, okreče i održavaju urednim hodnike, a u zgradi „Z 16“ u Zvorniku stvari drugačije funkcionišu. Naime, Zajednica etaznih vlasnika ove zgrade je i ove godine organizovala i pripremila prigodan program i dodjelu paketića za 35-oro djece uzrasta do deset godina. Djeda Mraz je zajedno sa svojim „pomoćnicima“ obradovao mališane u ovoj zgradi gdje svi žive i rade kao jedno.

– Nije bilo lako, ali su rezultati nešto što vas uvijek motiviše da radite još bolje – kažu predstavnici rukovodstva ove zgrade kojima je ovo druga godina da dijele paktiće djeci.

– Počeli smo prije tri godine, kada nam je zgrada bila jedna od najlošijih, a danas evo vidite služimo za primjer drugima. Već smo imali situacije gdje su nam se druge zajednice obraćale za pomoć oko organizacije i funkcionisanja i nesebično smo im pomogli. Oni su danas, takođe uspješni u rukovođenju i već imaju vidljive rezultate. Za relativno kratko vrijeme, izgradili smo i povratili povjerenje u mogućnost čestitog rada u interesu svih stanara. Naravno sve to ne bi bilo moguće uraditi bez podrške skoro svih naših komšija, koji su svojim revnosnim odnosom prema obavezama plaćanja održavanja, ali i poštovanja kućnog reda i pravila ponašanja u zajednici, mnogo pomogli rukovodstvu zgrade. Mi se danas možemo pohvaliti sa skoro 95 odsto naplate redovnog održavanja, ali i urađenjem zgrade – ističu u rukovodstvu ZEV.

Oni su zajedničkim sredstvima i naporima uredili krov koji je prokišnjavao, rasvjetu, podrume.

– U sanaciji krova nam je sa 50 odsto sredstava pomogla Gradska uprava u Zvorniku, a ostalih 50 odsto su skupili stanari zgrade. Uveli smo interfon, senzorsku rasvjetu po hodnicima, sredili podrumske prostorije, u potpunosti okrečili unutrašnjost zgrade koja broji 12 spratova, sredili i rekonstruisali liftove, ofarbali 24-oro  vrata od dva lifta, nabavili nove pumpe za vodu – kažu u ovoj ZEV.

Posebno treba istaći da za najstarije stanare svake godine organizuju besplatno mjerenje šećera i krvnog pritiska, a  za najmlađe proslavu Vaskrsa i šaranje jaje.

– Zgrada nam je u vrijeme praznika uvijek okićena i ukrašena, što je posebna draž ne samo za nas stanare, već i za goste i one koji nas posjećuju. Na našu sreću prostor ispred zgrade sređen je uz pomoć Svetosavske omladinske zajednice, koja je baš ispred „Z-16“ otvorila i Trg Malog princa, a potom slikama ukrasila i uljepšala zidove naše zgrade na istu temu. Zahvalni smo svima, prije svega našim stanarima, a onda i svakom ko nam u ovom našem radu pruža podršku – kažu u ZEV i dodaju da je njihova poruka da se sa 70 stambenih jedinica i sa preko 200 ljudi može udobno i složno živjeti pod jednim zajedničkim krovom.

– Planovi za naredni period su nam veliki. Cilj nam je da uradimo kompletnu izolaciju i fasadu  spoljnih zidova zgrade, jer već u nekim stanovima imamo vlagu, ali i zbog uštede toplotne energije. Naravno, s obzirom da smo u glavnoj gradskoj ulici i na samom šetalištu značajno bi  bilo i zbog estetske vrijednosti. To je veliki posao i finansijski i organizacioni, ali ko ne proba i ne pokuša taj i ne uspije – kažu u ZEV „Z 16“.

(infobirac.net)