Grad Zvorniк u projeкtu razvoja кonкurentnosti u ruralnim područjima

ZVORNIK

Grad Zvorniк u projeкtu razvoja кonкurentnosti u ruralnim područjima

U okviru podsticanja poljoprivredne proizvodnje Grad Zvornik se uključio u Projekat razvoja konkurentnosti u ruralnim područjima koji provodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Projekat koji finansira Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede /IFAD/ ima za cilj da pomogne malim poljoprivrednim proizvođačima i drugim socijalnim kategorijama stanovništva u ruralnim sredinama, koji imaju mjesečna primanja ispod 500 КM po članu domaćinstva,  kako bi nivo proizvodnje podigli na viši nivo. Projekat se, prije svega odnosi na povezivanje proizvođača sa otkupljivačima i tržištem.

Za proizvodnju organske maline za regiju Birač biznis plan lider je „Smrčak“ d.o.o.  Proizvođači organske maline, odnosno kooperanti biće odabrani prema utvrđenim kriterijumima.

Pri zasnivanju proizvodnje svim proizvođačima će biti obezbijeđen kompletan repromaterijal, koji će otplaćivati kroz proizvod, i to:

– kvalitetan sadni materijal

– adekvatna sredstva za zaštitu

– đubrivo

– sufinansiranje sistema za navodnjavanje, a biće obezbijeđena i podrška konsultanata u oblasti organske proizvodnje.

Otkup cjelokupne proizvedene količine je zagarantovan.

Projekat će trajati pet godina, sa mogućnošću da traje još pet godina, a prijavljivanje proizvođača  biće moguće do kraja isteka roka.

U finansiranju projekta Grad Zvornik učestvuje sa 10 posto, ministarstvo sa 40 posto, a lider sa 50 posto.

Sve informacije o projektu mogu se dobiti lično u Gradskoj upravi, kancelarija br. 5 ili putem telefona broj 056/232-239.

(GU Zvornik, S.Savić)