Služen parastos za 109 Srba ubijenih u Bjelovcu

BRATUNAC

Služen parastos za 109 Srba ubijenih u Bjelovcu

U selu Bjelovac, kod Bratunca, obilježena je 26. godišnjica ubistva 109 Srba iz ovog kraja. U srebreničke zatvore tada je odvedeno desetine civila, a selo, nakon što je opljačkano, do temelja je spaljeno. Većina mještana ubijena je ili ispred kućnog praga ili u zasjedi dok su pokušavali da prebjegnu na drugu obalu Drine, u Srbiju. Slavki Matić muslimani iz Srebrenice ubili su dvije kćerke i muža.

“Danas se osjećam isto kao onaj dan kad sam ih našla mrtve. Ubijali su žene, djecu, starce koji nisu imali oružje”, priča Matićeva.

Krsto Rankić očevidac ovih događaja, tog dana branio je selo. Bili su, kaže, opkoljeni sa svih strana i u nemilosti neprijatelja.

“Odbrana je bila slaba, ubili su sve što se micalo, Naser Orić je komandovao akcijom”, kaže Rankić.

Bjelovac je očigledan primjer nekažnjenog zločina, poručuju iz Boračke organizacije Bratunac.

Nebojša Lukić, predsjednik Boračke organizacije opštine Bratunac istakao je da poslije 26 godina smo svjedoci da zločini nisu dobili epilog.

Nakon Bjelovca u Podrinju su tokom zime 1992. i 1993. godini uslijedili mnogobrojni napadi takozvane armije RBiH iz Srebrenice na nebranjena sela Kravicu, Sikiriće i Skelane. Sela su spalili, a mještane ubijali.

(Izvor: rtrs.tv)