Promovisana knjiga i nagrađeni najvjerniji čitaoci

MA Zvornik ZVORNIK

Promovisana knjiga i nagrađeni najvjerniji čitaoci

U Narodnoj biblioteci u Zvorniku večeras je održana promocija romana Dečak koga je ujeo gušter te izložene nove knjige i dodijeljene nagrade za najaktivnije čitaoce u 2018. godini.

Direktorica biblioteke Nega Stjepanović kaže da oni tradicionalno već desetak godina pred kraj kalendarske godine izlažu nove naslove i dodjeljuju nagrade za najčitaoce.

 – Želim da napomenem da je prethodna godina bila jako uspješna. Imali smo preko 100 različitih događaja za djecu i odrasle. Prvi put smo organizovali Festival humora i satire Kriva Drina koji je izazvao veliku pažnju ne samo u Republici Srpskoj ili BiH već i zemljama regiona. To je bio drugi festival za redom, ali prvi iza koga mi stojimo kao organizatori – rekla je Stjepanović i dodala da su izdali i zbornik sa ovog festivala na koji su jako ponosni.

Ona je dodala da njihova ustanova ima dozvolu za izdavačku djelatnost te su imali još tri svoja značajna izdanja.

 – Prvo djelo je Prepiska Kočićeva autora Jovana Ivanovića u kome je izdata kompletna Kočićeva prepiska, a među njima i 10 pisama koja do sada nisu bila objavljivana. To je djelo koje se može čitati kao zasebna cjelina ili se koristiti za istraživački rad o književnom opusu Petra Kočića. Potom imamo roman Dječak koga je ujeo gušter Vojislava Radojkovića, koji je objavljivao djela u ozbiljnim izdavačkim kućama u Srbiji. Treće djelo je roman za djecu i tinejdžere, odnosno Pustolovine Stefana Hajdina u kome se dio radnje odvija u našem gradu i koji će, vjerujem, biti zanimljiv čitaocima – navela je Stjepanović i dodala da im je posebno važno što su se ovi i drugi pisci, koji su objaljivali za velike izdavačke kuće u Srbiji, odlučili da im izdavač bude Narodna biblioteka Zvornik. 

Prema njenim riječima njihova izdanja su predstaljena na Sajmu knjiga, a te promocije su bile odlično prihvaćene.

 – Cilj nam je da damo šansu zavičajnim piscima koji će pisati o našem gradu, ali ćemo i nastaviti da radimo sa priznatim i poznatim pisicima kako bi promovisali našu ustanovu kao nosioca kulturnih dešavanja, odnosno da Zvornik bude grad koji se bavi kulutrom i koji ulaže u kulturu – istakla je Stjepanović i dodala da su ove izdavačke poduhvate i druge aktivnosti finansirali zahvaljujući projektima sa kojima su konkurisali kod različitih institucija i organizacija te podršku Gradske uprave.

Ona je istakla da će se i dalje nastaviti sa aktivnostima na uređenju zgrade biblioteke kako bi ambijent njihovim čitaocima bio što ugodniji.

 – Mislim da smo napravili velike pomake u 2018. godini na svim poljima, a očekivanja su da će naši rezultati u narednoj godini biti još bolji – zaključila je Stjepanovićeva.

Autor romana Dečak koga je ujeo gušter Vojislav Radojković istakao je da mu je zadovoljstvo što već treći put boravi u Zvorniku sa njegovom četvrtom knjigom.

 – Dio romana je vezan za obje strane Drine te je to veza koja nas je spojila – rekao je Radojković i dodao da roman govori o životu dva junaka, slikara.

Ovom prilikom nagrađeno je pet čitalaca koji su bili najaktivniji u ovoj godini.

(infobirac.net)