PORAZ ZA PRAVDU Sud BiH OSLOBODIO Orića i Muhića optužbi za ratni zločin nad Srbima

REGION

PORAZ ZA PRAVDU Sud BiH OSLOBODIO Orića i Muhića optužbi za ratni zločin nad Srbima

Apelaciono vijeće Suda BiH oslobodilo je danas Nasera Orića, komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadnika vojske Sabahudina Muhiću, optužbi za ratne zločine nad Srbima počinjene na području Srebrenice 1992. godine.

Tužilac Miroslav Janjić nije prisustvovao izricanju presude. U obrazloženju Sud BiH je naveo da nisu dokazani navodi optužnice. Presuda je ispred Suda BiH dočekana povicima Alahu ekber, javlja novinar Srpskainfo.

Autobus sa porodicama srpskih žrtava koji su bili na suđenju ispraćen je zvižducima okupljenih. Porodice srpskih žrtava, razočarane presudom, su ispred Suda BiH ispisale “Sud BiH=Naser Orić”.

Ispred suda je inače više desetina “poštovalaca” lika i djela Orića. Ova presuda je ispred suda BiH dočekana povicima Alahu ekber.

Tokom izricanja presude Naseru Oriću, ispred Suda BiH u Sarajevu, pojačane su mjere bezbjednosti. Kako javlja ekipa portala Srpskainfo oko Suda je raspoređena policija sa dugim cijevima i brojne novinarske ekipe

Tužilaštvo BiH predložilo je 2. novembra Apelacionom vijeću Suda BiH da Orić i Muhić budu kažnjeni u skladu sa odredbama Krivičnog zakona, jer smatra da su dokazali da su optuženi 1992. godine ubili trojicu Srba.Tužilac Miroslav Janjić je u završnoj riječi naglasio da odbrane optuženih nijednim dokazom nisu osporile ovaj stav Tužilaštva, te naveo da je precizirana optužnica zasnovana na iskazima većeg broja svjedoka, među kojima su očevici ovih počinjenih zločina.

Tužilaštvo je prije završnih riječi dostavilo preciziranu optužnicu, u kojoj se glavna izmjena odnosi na način ubistva u Zalazju, te se navodi da je Orić, osim nožem i udarcima, i pucao na ratnog zarobljenika.

Advokat optuženih Sabina Mehić u završnim rečima 16. novembra zatražila je oslobađajuću presudu jer smatra da Tužilaštvo ničim nije dokazalo da je Muhić kriv za ono što mu se stavlja na teret.

Apelaciono vijeće Suda BiH je 8. juna ukinulo prvostepenu oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću i odredilo ponovni pretres, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka.

izvor: srpskainfo