Obilježen dan Bratunačke brigade

BRATUNAC

Obilježen dan Bratunačke brigade

Polaganjem vijenaca kog Centralnog krsta, na gradskom groblju u Bratuncu, je prvi put poslije rata, obilježen dan Bratunačke brigade, koja je formirana 14. novembra 1992. godine. Počast poginulim srpskim borcima i civilima odali su načelnik opštine Nedeljko Mlađenović, te delegacije boračkih organizacija Bratunca i Srebrenice, organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz ovih opština i organizacija starješina Vojske Republike Srpske. Obilježavanje dana Bratunačke brigade organizovale su opštinska Boračka organizacija i Organizacija starješina VRS iz Bratunca.

Predsjednici organizacija Nebojša Lukić i Dragan Trišić istakli su da je brigada nastala kao nužna potreba za odbranu srpskog stanovništva od muslimanskih snaga iz Srebrenice u posljednjem ratu u kojem je poginulo 411 srpskih boraca a ranjeno 750. Bratunačka laka pješadijska brigada imala je 2.200 obveznika.

 – Cilj ovog obilježavanja je da se prisjetimo i odamo počast poginulim borcima, te da evociramo uspomene i podsjetimo na ratni put Bratunačke brigade, koja je sačuvala Bratunac i srpski narod od uništenja – poručili su organizatori.

(Izvor: opstinabratunac.org)