Održana 19. redovna sjednica gradske Skupštine

VIJESTI ZVORNIK

Održana 19. redovna sjednica gradske Skupštine u Zvorniku

Danas je održana 19. redovna sjednica Skupštine grada Zvornika na kojoj su odbornici jednoglasno usvojili Izvještaj o izvršenju budžeta grada Zvornik za prvih šest mjeseci tekuće godine. Ukupna budžetska sredstva, primici/prilivi i neiskorištena sredstva po osnovu obveznica iz prethodnih godina za prvih šest mjeseci 2018. godine izvršena su sa 10.431.768 KM. Na današnjoj sjednici odbornici su jednoglasno usvojili i Nacrt rebalansa budžeta za 2018. godinu u iznosu 26.450.000 KM.

Zamjenik gradonačelnika Bojan Ivanović izrazio je očekivanje da u drugoj polovini godine dođe do porasta prihoda, te da rebalansirani budžet bude u potpunosti izvršen.


Odbornici gradske Skupštine usvojili su i Odluku o kupovini poslovnog prostora u Zvorniku za potrebe proširenja kapaciteta dječijeg vrtića ”Naša radost”, korisne površine oko 490 kvadrata, koji se nalazi u stambeno-poslovnom objektu ”B-4” za šta će biti izdvojeno 650.000 KM.
– Za kompletno opremanje novog prostora Vlada Republike Srpske odobrila je 200.000 KM. Očekujemo da on počne sa radom oko Nove godine, a to će doprineti da liste čekanja za boravak u ovoj predškolskoj ustanovi više neće postojati.
Usvojena je i Odluka o kupovini nekretnina, odnosno zemljišta u Karakaju površine oko 900 kvadrata za potrebe proširenja novog mosta na rijeci Hoči, jer je stari most, zbog manjih dimenzija, u periodu većeg vodostaja zadržavao protok nabujale vode tako da je dolazilo do plavljenja stambenih objekta, te dvorišta i zgrade OŠ ”Desanka Maksimović”.
Zamjenik gradonačelnika je pojasnio da je novi most izgrađen po svim standardima, te da je dodatno zemljište kupljeno kako bi se most proširio.


Na sjednici je usvojena i Informacija o sudskim sporovima u kojima je Gradska uprava tužena ili tužilac i procjena ishoda sudskih sporova.
– Kada su u pitanju sudski sporovi ne postoji opasnost od nekih presuda koje bi mogle da utiču na likvidnost budžeta Grada i tu je situacija zadovoljavajuća – istakao je Ivanović.
Načelnik Odjeljenja za finansije Srđan Despić izrazio je zadovoljstvo izvršenjem budžeta za prvih šest mjeseci, dodavši da se očekuje da do kraja godine prihodi i prilivi budu ostvareni u stopostotnom iznosu u skladu sa planom.
– Bolje izvršenje imaju poreski prihodi, dok se kod neporeskih prihoda pokazuje tendencija pada iz godine u godinu. Kad je riječ o Nacrtu rebalansa budžeta, radi se o identičnom iznosu sa usvojenim planom, ali je došlo do promjene u strukuri kako prihoda, tako i rashoda – rekao je Despić.
Odbornici su usvojili Strategiju integrisanog razvoja grada Zvornik za period 2018-2027.godina kao krovni dokument koji će usmjeravati razvoj grada Zvornika u narednih deset godina.
Strategija integrisanog razvoja grada Zvornik za period 2018-2027. godina izrađena je uz podršku Projekta integrisanog lokalnog razvoja koji zajednički sprovode Vlada Švajcarske i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.


Na današnjoj sjednici usvojene su i Odluka o određivanju radnog vremena ugostiteljskih objekata na području grada Zvornik, Odluka o prodaji nekretnina putem licitacije, Odluka o zamjeni nekretnina, Odluka o davanju saglasnosti na Odluku o cijeni grobnih mjesta, održavanja i uređenja zajedničkih dijelova groblja i drugih pogrebnih usluga na gradskom groblju u Karakaju, Odluka o organizaciji i funkcionisanju civilne zaštite u oblasti zaštite i spasavanja u gradu Zvorniku, Odluka o osnivanju Gradskog štaba za vanredne situacije, Odluka o određivanju lokacije za uništavanje eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata i mina, Odluka o imenovanju Savjeta plana za praćenje izrade izmjene dijela Regulacionog plana užeg urbanog područja grada Zvornika i dijela industrijske zone Birač-Karakaj, Informacija o stanju kriminaliteta, JRM-a i bezbjednosti saobraćaja na području grada Zvornik za period 01.01.-30.06. 2018.godine, Informacija o stanju vodosnabdjevanja na području grada Zvornika, kao i pružanju drugih komunalnih usluga, Odluka o kupovini nekretnina za potrebe izgradnje pumpne stanice u Jasenici, Informacija o stanju maloljetničke delikvencije na području grada Zvornika za 2017.godinu, Informacija o usvojenom Programu rada srednjih škola za 2017/2018 školsku godinu na području grada Zvornika, Informacija o stanju ulica i trotoara i saobraćajne signalizacije u gradu sa prijedlogom mjera, Izvještaj o uspjehu učenika školskoj 2017/2018. godini i upisu učenika u školskoj 2018/2019.godini u gradu Zvorniku, Program rada zimskog održavanja gradskih ulica, trotoara, parkova, prigradskih naselja i lokalnih puteva na teritoriji grada Zvornik za 2019. godinu, te Odluka o dopuni Odluke o imenovanju mrtvozornika i visini naknade za mrtvozornike.


Razriješeni su vršioci dužnosti i imenovani načelnici odjeljenja i službi u Gradskoj upravi Zvornik, te direktor ”Centra za socijalni rad”, članovi Odbora za žalbe, kao i članovi Upravnog odbora “Doma zdravlja“ i Upravnog odbora ”Doma za starija lica”, te isti imenovani na ove  funkcije u novom mandatu.

infobirac.net