Cijena stanova u Zvorniku povećana za 15 odsto

MA Izdvojena ZVORNIK

Cijena stanova u Zvorniku povećana za 15 odsto

Zainteresovanost Zvorničana za kupovinu novih stanova je velika, ali treba istaći činjenicu da njihova cijena nikad nije bila veća. U posljednjih godinu dana povećana je za 15 odsto. Za kvadratni metar stana u najnovijim zvorničkim višespratnicama potrebno je izdvojiti od 1.300 do 1.500 maraka, odnosno i do 200 maraka više u odnosu na isti period lani. Poskupljenje novih pratilo je i poskupljenje starijih stanova, a ono što je činjenica je da je potražnja i dalje veća od ponude. Nove stanove kupuju uglavnom Zvorničani koji su zaposleni u inostranstvu.
 – Uglavnom mladi bračni parovi i bračni parovi koji imaju prihode, obično dvije plate pa onda mogu da priušte 400-500 maraka za ratu i naravno slojevi društva koji imaju novca i koji su imovinski jači i koji mogu da investiraju – rekao je Dejan Spasojević, urednik Oglasne mreže „AS oglas“ Zvornik.
Potražnja je jedan od glavnih razloga poskupljenja, ali ne i jedini.
 – Јedan od faktora je cijena postojećeg zemljišta, odnosno postojećih objekata, a drugi činilac koji je možda doprinio tome jeste da je za proteklu godinu cijena rente uređenja na području Grada Zvornika odskočila u odnosu na prethodne neke periode koja okvirno iznosi za prvu gradsku zonu oko 100 maraka – naglasio je Boško Kojić, načelnik Odjeljenja za urbanizam GU u Zvorniku.
Ove godine u Zvorniku su završene tri stambene zgrade, dvije su u izgradnji, a građani se nadaju da trend poskupljenja neće biti nastavljen i naredne godine.
(Izvor: rtrs)