Obilježavanje stogodišnjice oslobođenja Zvornika – Održano predavanje, večeras izložba

MA Izdvojena ZVORNIK

Obilježavanje stogodišnjice oslobođenja Zvornika

Održano predavanje, večeras izložba

Svojevrsnim istorijskim časom, odnosno naučnim predavanjem beogradskog istoričara Nemanje Devića, na temu „100 godina od Prvog svjetskog rata“ u Zvorniku je počelo obilježavanje stogodišnjice od oslobobođenja ovog grada u Velikom ratu. Organizator ovog važnog jubileja je Centar za istraživanje i očuvanje kulturno-istorijske baštine „Dr Đorđe Lazarević“. Prema riječima Miloša Ivanovića, koordinatora Centra, Zvornik ima veoma bogatu istoriju, a posebno se ističe doprinos zvorničkih gimnazijalaca i učenih ljudi u periodu Prvog svjetskog rata, o čemu se govorilo na predavanju.

 – Ovo je bio samo uvod u centralni događaj koji će se održati večeras, a to je izložba fotografija iz vremena austrijske okupacije i Prvog svjetskog rata. Prikupljene fotografije, koje će biti prikazane tokom izložbe biće dostupne svim školama na području grada Zvornika i građanima, kako bi se taj period spasio od zaborava, a Zvornik dobio jednu istorijski vrijednu postavku – rekao je Ivanović.

Nemanja Dević, istoričar iz Beograda kaže da je na predavanju istaknuta uloga i značaj dešavanja u Prvom svjetskom ratu na naš današnji život.

 – Svaka nacija i država imaju svoje datume, ličnosti, događaje i simbole na kojima grade moderni identitet. Srpski narod ima jedno takvo ključno razdoblje od 1912. do 1918. godine. Stoga smo ukazali na ratna dešavanja u tom periodu, ali i na njihov značaj i posljedice koje osjećamo do danas. Ti događaji su kamen temeljac savremenog srpskog integriteta. Danas svo svjedoci revizije događaja koji govore o učešću srpskog naroda u Prvom svjetskom ratu i drugačije interpretacije tih događaja koji nisu zasnovani na istorijskim činjenicama i od kojih se moramo braniti – rekao je Dević.

Obilježavanje stogodišnjice oslobođenja Zvornika u Prvom svjetskom ratu nastavlja se večeras, od 18 časova, u holu OŠ „Sveti Sava“ u Zvorniku, kada će biti otvorena izložba „Zvornik u Prvom svjetskom ratu“, autora profesora Zorana Ivanovića.

Organizaciju događaja pomogli su Gradska uprava u Zvorniku, ministarsvo prosvjete i kulture Vlade Republike Srpske i ministrastvo kulture i informisanja u Vladi Srbije.

(infobirac.net)