Parastos na Glođanskom brdu – Obilježeno 26 godina od ubistva 126 srpskih boraca 

MA Izdvojena ZVORNIK

Parastos na Glođanskom brdu

Obilježeno 26 godina od ubistva 126 srpskih boraca i civila

Parastosom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Glođanskom brdu kod Zvornika obilježeno je danas 26 godine od stradanja 126 boraca Vojske Republike Srpske i civila, koje su 6. novembra 1992. godine na svirep način ubili pripadnici takozvane Armije BiH. Pomen je služio protojerej stavrofor Vidoje Lukić sa sveštenstvom.

Vijence su položili porodice poginulih boraca, pripadnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, Policijske uprave Zvornik, gradske i opštinske vlasti Zvornika i Šekovića, pripadnici Republičke i Gradske organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, boračkih organizacija Zvornika i Šekovića, ratnih vojnih invalida i drugi.

Zamjenik predsjednika Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Veljko Lazić rekao je nakon parastosa da se na ovom mjestu stradanja sjećamo svih pripadnika Vojske Republike Srpske koji su stradali braneći svoje domove i nejač.

„Još uvijek potaržujemo osam tijale naših boraca nestalih na Glođanskom brdu i pitanje je kada će biti pronađeni, jer Institut za nestala lica BiH to nikada neće uraditi“, rekao je Lazić. 

On je naglasio da nadležni organi Republike Srpske za ova pitanja imaju vrlo loše iskustvo sa tim Institutom i predlažemo da se on, kao takav, ukine i traženje nestalih vrati u nadležnoset Republike Srpske i Federacije BiH. 

Za Lazića je Tužilaštvo i Sud BiH posebna priča.

„Ove pravosudne institucije ne rade ništa kada su u pitanju srpske žrtve. Po njima je samo kriva srpska strana i redovno izriču osuđujue presude za srpska lica, dok muslimane i mudžahedine odgovorne za zločine uopšte ne procesuiraju“, istakao je Lazić.

Predsjednik Gradske organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Zvornik Staka Petrović rekla je da već 26 godina pričamo istu priču, a odgovorni za zločin na Glođanskom brdu ne odgovoraju.

„Tužilaštvo BiH ne preduzima ništa, znaju se počinioci, sve se zna, kako se dogodio ovaj zločin, ali niko ne podiže optužnicu“, rekla je Petrovićeva.

Ona je naglasila da je žalosno da samo jedan i to srpski narod bude kriv i hapšen, a da drugi za svoja nedjela ne odgovaraju.

„Porodice poginulih boraca su ogorčene, kao i cijelo stanovništvo Republike Srpske, povodom stalnog hapšenja Srba i nehapšenja drugih koji su činili strašna nedjela“, rekla je Petrovićeva.

Ona je istakla da je zločin na Glođanskom brdu samo jedan u nizu koje su počinili muslimani u Podrinju, a Tužilaštvo BiH istovremeno tvrdi da nema dokaza. 

„Zar treba da bude veći dokaz od zvjerskog ubistva 126 vojnika na Glođanskom brdu, koje oplakujemo na mjestu stradanja“, zapitala se Petrovićeva.

Sveštenik Lukić je podsjetio da je jedan broj pripadnika Vojske Republike Srpske skidao sa sebe dijelove bijele odjeće predajući se na taj način.

„Nažalost i pored toga niko od njih nije preživio već je podrvgnut strašnim mukama, vezivanjem bodljikavom žicom za hrastove, koji su kasnije posječeni da ne budu nijemi svjedoci“, rekao je Lukić.

Obilježavanju stradanja srpskih vojnika na Glođanskom brdu prisustvovali su zvornički srednjoškolci i veliki broj građana.

Poubijani i nestali borci na Glođanskom brdu bili su pripadnici Zvorničke i Šekovačke brigade Vojske Republike Srpske.

Na Glođanskom brdu, na mjestu stradanja srpske vojske, tri puta je postavljana spomen ploča sa natpisom: “Ovdje je ubijeno 126 boraca Vojske Republike Srpske”, ali su ih, nakon postavljanja, svaki put nepoznata lica porazbijala.

Prije tri godine na ovom mjestu ponovo je podignuto spomen obilježje u znak trajnog sjećanja na ubijene borce Vojske Republike Srpske.

(Izvor: srna)