Srebrenica dobila savremenu laboratoriju

SREBRENICA

Srebrenica dobila savremenu laboratoriju

U Domu zdravlja Srebrenica danas je zvanično otvorena moderna laboratorija kojom će se unaprijediti uslovi zdravstvene zaštite građana Srebrenice. Ključ obnovljene i opremljene laboratorije uručio je načelnik Srebrenice Mladen Grujičić direktorici Doma zdravlja Srebrenica Vesni Jovanović.

Grujičić kaže da je ovoj projekat zajednički obavljen uz podršku Rotary Cluba Srebrenica i Rotary cluba Klosterneuburg. Vesna Jovanović zahvalila se svima na podršci razvoja zdravstva i unapređenju pružanja medicinskih usluga građanima Srebrenice. Projekat Advancement of Health care in Srebrenica Municipality vrijednosti je 125.490 dolara finansiran od strane The Rotary Foundation za koji su aplicirali Rotary Club Srebrenica i Rotary cluba Klosterneuburg, uz učešće opštine Srebrenica u iznosu od 50.000 KM.

„Projekat ima za cilj pružanje kvalitetnijih i jeftinijih usluga Doma zdravlja građanima Srebrenice i ostvarivanje zdravstvene njege u njihovom mjestu življenja bez dodatnih troškova. Do sada je bio slučaj, da su zbog slabe opremljenosti laboratorije, građani morali putovati do Zvornika koji je udaljen oko 50 kilometara ili posjećivati neke od privatnih laboratorija što im je stvaralo dodatne troškove i oduzimalo vrijeme u uspostavljanju dijagnoze kao najvažnijeg koraka u procesu liječenja“, rekao je koordinator projekta Nedeljko Simić.

Šef laboratorijske službe u ovoj ustanovi Nebojša Stojanović kaže da će novom opremom i modernizacijom moći da urade 18 analiza, dok je ranije to bilo 8, i zahvalio se na ovoj pomoći. Ovim projektom izvršena je potpuna sanacija prostorija laboratorije Doma zdravlja Srebrenica, nabavljen nov laboratorijski namještaj, automatizovana laboratorijska oprema i izvršena obuka osoblja za rad na aparatima. Pored toga, za sve isporučene aparate nabavljena je količina regenasa potrebna za rad laboratorije u narednih 12 mjeseci.

Sa ciljem uštede energije i smanjivanje troškova saniran je krov glavne zgrade Doma zdravlja, postavljeni novi oluci, izvršeno postavljanje termoizolacione fasade, te saniran unutrašnji grijni sistem u sva tri objekta. Istovremeno, izvršeno je i spuštanje plafona u prostorijama laboratorije i Centra za bazičnu rehabilitaciju kako bi se smanjila zapremina prostorija koje se zagrijavaju, i ugrađena je nova pvc stolarija. Treći dio projekta namijenjen je obuci medicinskog i nemedicinskog osoblja radi uspostavljanja stabilnog finansijskog poslovanja i pružanja kvalitenijih usluga korisnicima Doma zdravlja.

Projekat se završava u maju 2019. godine.

(Izvor: esrebrenica)