Pao avion sa 189 putnika u Indoneziji

SVIJET

Pao avion sa 189 putnika u Indoneziji

Indonezija pad aviona

Avion indonežanske kompanije “Lajon er” koji je poleteo iz Džakarte sa 189 putnika srušio se u more kratko nakon što je poleteo u ponedeljak ujutru.

Avion “Lion era” JT-610 leteo je ka Pangakal Pinangu, ostrvu severno od indonežanskog glavnog grada. Kontakt sa njim je izgubljen oko 6.33 po lokalnom vremenu, prenosi AP.

Avion indonežanske kompanije “Lajon er” imao je tehnički problem na prethodnom letu, ali je taj problem rešen u skladu sa procedurom proizvođača, rekao je izvršni direktor te kompanije.

– Taj avion je prethodno leteo iz Denpasara ka Džakarti. Prijavljen je tehnički kvar koji je otklonjen u skladu s procedurom – rekao je novinarima Edvard Sirait, koji je nije precizirao o kakvom je problemu reč, prenosi Rojters.

Indonežanski Generalni direktorat vazdušnog saobraćaja saopštio je da je posada aviona na letu Džakarta – Pangkal Pinang, zatražila da se avion vrati u Džakartu ubrzo nakon poletanja.

– Avion je zatražio povratak u bazu ubrzo nakon što je nestao sa radara – rekao je portparol Direktorata Sindu Rahaju, ali nije izneo detalje o tom zahtevu, prenosi AP.

Iz servisa za praćenje aviona “Flajtrejdar 24” saopšteno je da je reč o avionu “Boing 737 maks osam”, sa kojim je izgubljen kontakt 13 minuta nakon poletanja.

Portparol agencije Sutopo Purvo Nugroho objavio je na Tviteru fotografije zabeležene na mestu nesreće, a na njima se mogu videti telefoni, knjige, torbe i delovi aviona koje su prikupili ronioci za pretraživanje i spasavanje koji češljaju to područje.

On je još izjavio da se u avionu nalazio 181 putnik, među kojima jedno dete i dve bebe, kao i još sedam članova posade.

Ministar finansija Indonezije Sri Muliani sastao se sa šefom agencije, tražeći informacije o 23 službenika iz Ministarstva finansija koji su takođe bili na letu.

U Nacionalnoj agenciji za pretragu u spasavanje kažu da je oko 300 ljudi uključujući vojnike, policajce i lokalne ribare angažovano u istrazi i da do sada nije pronađeno nijedno telo, već samo lični predmeti putnika i ostavi aviona.

Podaci sajta “Flajtradar24” govore da je avion koji se jutros srušio bio nov, kao i to da je bio korišćen tek nekoliko meseci.

izvor: blic.rs