U Pljevljima ipak obeležen dan ujedinjenja sa Srbijom

SVIJET

U Pljevljima ipak obeležen dan ujedinjenja sa Srbijom

Dan oslobođenja grada Pljevalja i ujedinjenja Crne Gore i Srbije, i pored zabrane i ograničenja, ipak je obeležen, saopštava Srpski nacionalni savet u Crnoj Gori.

„I pored zabrane i ogromnog broja policije, koja je gotovo blokirala grad Pljevlja, u prepunom hramu i porti crkve Svete Petke, uz program crkvenog hora „Sveti novomučenik Stanko” iz Nikšića i srpskih umetnika i etnopojaca, više stotina građana prisustvovalo je obeležavanju ovih svečanosti, da bi nakon toga mirnom šetnjom, uz zapaljene sveće, otišli do zgrade opštine Pljevlja, pevajući ‘Tamo, daleko’, koja je simbol tog oslobodilačkog vremena”, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore Momčilo Vuksanović, a prenosi Tanjug.

Srpski nacionalni savet istovremeno je osudio zabranu održavanja kulturne manifestacije u Pljevljima, kojom bi se, na godišnjicu oslobođenja Pljevalja 1912. i 1918. godine, obeležilo ujedinjenje Crne Gore i Srbije.

Savet u saopštenju navodi da se radi o „drastičnom kršenju” Ustava Crne Gore, koji u okviru poglavlja o zaštiti identiteta, garantuje izbor, upotrebu i javno isticanje nacionalnih simbola i obeležavanje nacionalnih praznika.

To potvrđuje, naglašavaju, da samo za Srbe ne važi Ustav Crne Gore ni u jednom svom delu.

„To ukazuje i da je položaj Srba u Crnoj Gori izuzetno složen i da aktuelna vlast ne bira sredstva da ograniči prava i slobode srpskog naroda i dovede ih u poziciju da nemaju gotovo nikakvu perspektivu u Crnoj Gori ukoliko žele da sačuvaju svoj nacionalni identitet i posebnost”, navodi se u saopštenju.

Srpski nacionalni savet će nastaviti, onako kako je to radio od osnivanja, da obeležava svoje nacionalne i verske praznike, zaključuje se u saopštenju.

Sekretarijat za društvene delatnosti opštine Pljevlja povukao je saglasnost koja je u četvrtak izdata Kulturnom centru „Patrijarh Varnava” za održavanje Svečane akademije u čast krsne slave Svete Petke, s obrazloženjem da organizatori nisu u prijavi naveli plan da akademijom obeleže i 100 godina oslobođenja i ujedinjenja Crne Gore i Srbije.

(Izvor: politika.rs)