Košarac i Petrović najubjedljiviji na poslaničkim listama

REGION ZVORNIK

Košarac i Petrović najubjedljiviji na poslaničkim listama

Preliminarni rezultati Centralne izborne komisije BiH, prema kojima je Milorad Dodik sa gotovo 54% osvojenih glasova izabran za srpskog člana Predsjedništva BiH, a Željka Cvijanović sa 44,55% glasova i 30.000 glasova razlike izabrana za predsjednika Republike Srpske, ne ostavljaju sumnju u ubjedljivu pobjedu koalicije predvođene SNSD-om te daju veliki legitimitet za formiranje vlasti na svim nivoima.

Kada je riječ o rezultatima za Parlamentarnu skupštinu BiH i Narodnu skupštinu Republike Srpske najubjedjiviji su opet bili kandidati Saveza nezavisnih socijaldemokrata. Staša Košarac, nosilac liste SNSD-a za Parlament BiH osvojio je, prema još nepotpunim rezultatima, 35.364 glasa odnosno 21,4% svih glasova na izbornoj jedinici 3 koja obuhvata 28 opština na istoku Republike Srpske, od Zvornika do Trebinja. Ovo je ujedno i najbolji rezultat pojedinačnog kandidata za Parlament BiH na nivou cijele Bosne i Hercegovine. Košarca na mjestu broj dva, po procentu osvojenih glasova, slijedi gradonačelnik Doboja, Obren Petrović sa 17,8% povjerenja građana u izbornoj jedinici 2, a na trećem mjestu je Denis Zvizdić sa 16,7% koji je pobijedio u jedinici 3 u Federaciji BiH.

Na listama za poslanike Narodne skupštine Republike Srpske izuzetan rezulatat ima gradonačelnik Trebinja i generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović. Petrović, koji je bio nosilac liste za Izbornu jedinicu 9, osvojio je 15.510 glasova odnosno 23,96% svih glasova u 13 opština svoje izborne jedinice. Slijede ga kandidati SNSD iz Zvornika, Zoran Stevanović i Obren Marković sa 23,6 i 20,4% glasova izborne jedinice 7.

Komentarišući ovaj rezultat Staša Košarac je izjavio da je za Republiku Srpsku najvažnije da su ubjedljivo pobijedili Milorad Dodik i Željka Cvijanović i da je odgovorna nacionalna politika SNSD-a dobila podršku najvećeg broja građana Srpske.

„Za stabilnost i budućnost Republike Srpske najznačajnije su pobjede Milorada Dodika i Željke Cvijanović i to pobjede sa ogromnom razlikom koja se ne može dovesti u pitanja. Narod je jasno i glasno rekao šta misli i pokušaji dijela opozicije da to ospori su jalovi, neozbiljni i osuđeni na propast.

Svoj rezultat ne doživljavam kao lični uspjeh nego kao rezultat uspješne politike SNSD-a koju sam prethodne četiri godine zastupao i branio u Sarajevu. Svakako da mi znači potvrda da smo bili i ostali na dobrom putu i ovaj broj glasova samo će mi pružiti dodatni motiv da u narednom mandatu još snažnije nastavim da se borim za interese Republike Srpske“ rekao je Košarac.

(Izvor: pincipnews)