Učesnici „Šetnje zadovoljstva“ krenuli na planinu Grkinju 

MA Izdvojena ZVORNIK

Učesnici „Šetnje zadovoljstva“ krenuli na planinu Grkinju

Oko 140 planinara i 40 srednjoškolaca, priključilo se danas u Drinjači kod Zvornika „Šetnji zadovoljstva“ pješačkom stazom dugom 15 kilometara na planinu Grkinja. Predsjednik zvorničkog Planinarskog ekološkog udruženja „Korak“ Zoran Smiljanić rekao je da su se, osim „Koraka“, „Šetnji zadovoljstva“ pridružili članovi planinarskih društava iz Vlasenice, Milića, Han Pijeska, Bijeljine, Petrova Sela sa Ozrena i Bajine Bašte.

On je dodao da su svi učesnici šetnje opremljeni potrebnom opremom, dok je obezbijeđeno i ambulantno vozilo radi hitne intervencije ukoliko neko od učesnika bude osjećao fizički zamor na stazi dugoj 15 kilometara do planine Grkinje, čija nadmorska visina iznosi 760 metara.

Ističući da oko 80 odsto Zvorničana ne zna gdje se nalazi planina Grkinja, Smiljanić je rekao da upravo ovakvim šetnjama Planinarsko ekološko udruženje „Korak“ nastoji promovisati ovu planinu da što više naroda uživa u njenim ljepotama.

Smiljanić je podsjetio da na Grkinji raste uglavnom listopadna šuma, nerijetko i četinari, dok ima dosta proplanaka na kojima rastu borovnice, šipurak, drijenjak i druge raznovrsne biljke.


„Najveći vrh Grkinje naziva se Borovnjak i dobio je upravo ime po borovnicama koje dominiraju ovim uzvišenjem“, rekao je Smiljanić i dodao da Planinarsko ekološko udruženje „Korak“ vodi zdrav život nastojeći da što više građana dođe na planinu i uživa u njenim ljepotama.

„Šetnju zadovoljstva“ organizovalo je Planinarsko ekološko udruženje „Korak“ i Koalicija za promociju fizičke aktivnosti, a podržali Gradska uprava i Turistička organizacija Zvornik.

Prije desetak dana članovi zvorničkog Planinarskog ekološko udruženja „Korak“ i Košarkaškog kluba „Zvornik basket“ organizovali su akciju čišćenja i markacije pješačke staze na planini Grkinja kod Zvornika, kako bi se učesnici „Šetnje zadovoljstva“ kretali obilježenim stazama.

„Šetnja zadovoljstva“ realizuje se u okviru projekta „Smanjenje faktora zdravstvenih rizika u BiH – dio Projekta Republika Srpska“.

„Smanjenje faktora zdravstvenih rizika u BIH – dio Projekta Republika Srpska“ je sveobuhvatan projekat unapređenja zdravlja stanovništva, čiji je cilj promjena stavova o rizičnim ponašanjima i unapređenje znanja i prakse koja promoviše dobro zdravlje.

Zvornik je jedan od dva grada u Republici Srpskoj koji je obuhvaćen projektom, a sprovodi ga Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, uz podršku Svjetske banke i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju.

(infobirac.net)