Slava Sabornog hrama

ZVORNIK
Unite Gallery Error:

Gallery with alias: sabornihram not found

Slava Sabornog hrama

Svetom liturgijom, litijom i lomljenjem slavskog kolača, danas je zvornički Saborni hram Rođenja Presvete Bogorodice obilježio krsnu slavu Malu Gospojinu. Svetu liturgiju, u prisustvu velikog broja vjernika, služilo je mjesno sveštenstvo, a nakon darivanja krstova, crkvenih barjaka i svetih ikona, litija je u trostrukom ophodu obišla oko Sabornog hrama.

Gradnja Sabornog hrama počela je 8. avgusta 2008. godine, kada je ondašnji zvorničko-tuzlanki vladika Vasilije osveštao zemljište. Saborni hram ima pet kupola, od kojih je centralna visoka 33 metra, što simbolizuje provedene godine Isusa Hrista na zemlji, te dva zvonika sa krstovima visine od po 55 metara, dok je hram sa oltarom širok 19, a dugačak 20 metara. Saborni hram, koji je još u izgradnji, prva je pravoslavna bogomolja koja se na području Zvornika gradi nakon skoro dva vijeka, jer je postojeći hram Rođenja Svetog Jovana Preteče sagrađen 1823. godine. Slavi grada prisustvovali su kandidati Saveza nezavisnih socijaldemokrata Zvornik za Narodnu skupštinu Republike Srpske Dušica Šolaja i Zoran Stevanović, gradonačelnik Zvornika. Nesebičnim prilozima svih prethodnih godina oni su svoja imena ugradili u temelje ove pravoslavne svetinje, a svoju posvećenost vjeri pokazali su i u drugim hramovima.

Protojerej stavrofor Vidoje Lukić danas je, pored zahvalnosti drugim priložnicima i darodavaca posebnu zahvalnost izrazio gradonačelniku Zvornika Zoranu Stevanoviću, jer je, kako je istakao, prepoznao vrijednost izgradnje ovog hrama za duhovni preporod srpskog naroda i redovno pomaže njegovu izgradnju.
Gradonačelnik Zvornika i kandidat SNSD-a za Narodnu skupštinu Republike Srpske Zoran Stevanović biće kum slave Sabornog hrama za narednu godinu.

(S.Savić, infobirac.net)