Osveštana rekonstruisana spomen – kosturnica

VLASENICA

Osveštana rekonstruisana spomen – kosturnica

Na Boračkom groblju u Vlasenici, osveštana je spomen – kosturnica, u kojoj su položene kosti 34 žrtve ustaškog genocida, koje su stradale u julu 1941. godine na području Rašića Gaja, opština Vlasenica. Istorijskim časom i polaganjem cvijeća na spomen – obilježje odata je počast žrtvama, kao i poginulim u Odbrambeno – otadžbinskom ratu. Spomen – kosturnica sagrađena je krajem osamdesetih godina prošlog vijeka i zbog neodržavanja tokom godina nalazila se u veoma lošem stanju. Na inicijativu načelnika opštine Vlasenica Miroslava Kraljevića izvršena je rekonstrukcija spomen – kosturnice i postavljen je krst od granita.
– Cilj nam je da vratimo dostojan izgled ovom kompleksu, u kome su sahranjeni poginuli ratnici iz Drugog svjetskog i posljednjeg otadžbinskog rata – rekao je načelnik Kraljević.

Istog dana, je obilježena i 26. godišnjica od formiranja elitne jedinice Vojske Republike Srpske, Jurišnog odreda. Miroslavu Kraljeviću, načelniku opštine Vlasenica i nekadašnjem komandantu, na svečanom obilježavanju, narodni poslanik Radovan Višković uručio je, u ime predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Orden Karađorđeve zvijezde Republike Srpske, drugog reda.

(opstinavlasenica.org)